NA ČELU DESUSA

Šarec ob izvolitvi Erjavca: Velika so tudi pričakovanja, da bo stranko odpeljal iz vlade

Nekateri politiki ob čestitkah Erjavcu s pričakovanji do njegovih nadaljnjih potez.
Fotografija: Karl Erjavec se je vrnil, prvi pogovori očitno sledijo kmalu. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec se je vrnil, prvi pogovori očitno sledijo kmalu. FOTO: Leon Vidic, Delo

Potem ko se je Karl Erjavec znova zavihtel na predsedniško mesto Desusa, politična analitika Andraž Zorko in Aljaž Pengov Bitenc ugotavljata, da se je na vrh Desusa vrnil z veliko podporo delegatov. Kot sta ocenila, imajo Erjavec in poslanci Desusa zdaj pomembno oziroma ključno vlogo, a se na hitro v zvezi z morebitno novo vlado ne bo še nič zgodilo. Vprašanje je, kaj jim je ali jim bo kdo ponudil, menita.
 

Janša bo naredil veliko, da Desus ostane


Po Zorkovih ocenah bo premier Janez Janša marsikaj naredil, da bi Desus ostal v koaliciji. Ta je sam od sebe ne bo zapustil, a ob prvi priložnosti, ko bi se pokazala realna možnost za novo vladno večino, Zorko meni, da bo Erjavec prvi, ki bo izstopil iz aktualne.

Analitika sicer ocenjujeta, da se letos glede morebitne vlade ne bo zgodilo nič, čeprav Pengov Bitenc verjame, da se bo šahiralo v ozadju. Po njegovem mnenju je logično, da bi Erjavec prvi pogovor opravil s premierjem Janšo. »KUL ima svoje načrte z Desusom in verjamem, da tudi Erjavec svoje načrte s KUL, a Janše in koalicijskih partnerjev ne moreš ignorirati,« opozarja.

Preberite šeKarl Erjavec prevzema Desus, o vladi pa: Številke povedo vse
 

Počivalšek že vabi na pogovor


Erjavcu je med vidnejšimi politiki že čestitala predsednica Sab Alenka Bratušek. Zapisala je »Dobrodošel nazaj in čestitke za izvolitev na mesto predsednika.«

Gospodarski minister in šef SMC Zdravko Počivalšek pa je ob čestitkah zapisal, da se je z Erjavcem že dogovoril za srečanje, kjer bosta ugotavljala, ali imata podobne poglede na slovensko politiko. 


Erjavcu je čestitala tudi predsednica SD Tanja Fajon. »Želim uspešno vodenje, predvsem pa veliko modrosti in poguma pri nadaljnjih odločitvah. Slovenija je na težki preizkušnji. Verodostojnost politike in zaupanje pa tudi,« je navedla.

Velika pričakovanja Šarca

Kongresa Desusa se je v svojem zapisu na spletni strani stranke še pred razglasitvijo Erjavčeve zmage dotaknil tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec. »Velika so tudi pričakovanja, da bo stranko odpeljal iz vlade, ki je dokazano vsak dan bolj škodljiva za to državo. Tudi v opoziciji to pričakujemo, saj si težko predstavljamo drugačno odločitev ob vsem, kar se dogaja,« je navedel. V opoziciji so bili po njegovih navedbah doslej zelo prizanesljivi, ker so želeli dati možnost do današnje razglasitve izidov.


»Če se po današnjem dnevu dinamika ne bo spremenila, bo dokončno jasno, kje smo. Časa ni veliko, besed je bilo dovolj in preveč, čas bo za dejanja,« je dodal Šarec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije