NAPOVED JANŠE

Vlada jutri o načrtu sproščanja omejitvenih ukrepov

Minister Hojs je optimističen glede meje s Hrvaško, glede Italije napoveduje konservativno držo.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/delo Vidic Leon
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/delo Vidic Leon

Vlada v sredo o načrtu sproščanja omejitvenih ukrepov


18:01 DZ je sprejel zakon, s katerim bo država jamčila za posojila, ki jih bodo podjetja vzela za oživitev proizvodnje po epidemiji novega koronavirusa. Skupni obseg jamstev je določen pri dveh milijardah evrov, kar bi po besedah premierja Janeza Janše kratkoročno moralo zadoščati.
Državni zbor je soglasno, s 86 glasovi potrdil novelo zakona o začasnih ukrepih v sodstvu in upravi, po kateri bodo lahko sodišča in upravni organi strankam vročali odločbe v nenujnih zadevah. Strankam sicer vsaj do konca epidemije ne bo treba narediti ničesar, saj roki v nenujnih zadevah v sodnih in upravnih postopkih v času epidemije ne tečejo.

17:48 Predsednik vlade Janez Janša sporoča, da bo vlada v sredo razpravljala o načrtu sproščanja omejitvenih ukrepov v epidemiji novega koronavirusa. Aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije po njegovih pojasnilih omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti. Kot je v tvitu še pojasnil Janša, bo vlada načrt sproščanja omejitev, ki veljajo v času epidemije novega koronavirusa, obravnavala po sprejetju novele prvega protikoronskega zakona in zakona o državnih jamstvih za likvidnostna posojila podjetij. O obeh zakonskih predlogih danes odloča DZ.
Obenem je Janša pojasnil, da gre za odpravo nekaterih omejitev gibanja in postopno oživitev dejavnosti, kjer so lahko zagotovljeni "varna razdalja, razkuževanje rok in stičnih mest ter varna uporaba osebne zaščitne opreme".


Na sredini seji bo vlada sicer predvidoma obravnavala tudi poročila pristojnih ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času epidemije ter o stanju opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade.

16:28 Aplikacijo za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom je treba najprej izrazito dobro predstaviti ljudem, saj brez njihovega zaupanja ne bo učinkovita, je izpostavil notranji minister Aleš Hojs po videokonferenci notranjih ministrov EU. Minister vidi kar nekaj težav v povezavi s to aplikacijo, ki je v Sloveniji ne pričakuje v kratkem. V Sloveniji se ta aplikacija še ne uporablja, še ni na razpolago. Slovenija kot majhna država bo verjetno pristopila k eni od aplikacij, ki bodo na trgu na voljo, je povedal Hojs v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.
 

Hojs optimističen glede meje s Hrvaško, glede Italije napoveduje konservativno držo


16: 11 Notranji minister Aleš Hojs je optimističen glede sproščanja ukrepov na meji s Hrvaško v drugi polovici maja, glede meje z Italijo pa zaradi tamkajšnjih razmer napoveduje restriktivno in konservativno držo. Glede odločitve Avstrije za podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo ne vidi težav. Prepričan je, da razlog ni nezaupanje do Slovenije. Vprašanje usklajenega sproščanja ukrepov na mejah, ki so jih države uvedle za zajezitev novega koronavirusa, je bilo ena osrednjih tem na današnjem videokonferenčnem zasedanju notranjih ministrov EU, ki se ga je udeležil tudi slovenski minister Hojs, ki je poudaril, da bo slovenska vlada pri tem zagotovo sledila priporočilom epidemiološke stroke.

Najprej sproščanje ukrepov za lastnike zemljišč in vikendov

»Nihče ni veliko obljubljal o odpiranju meja za turiste,« je razpravo povzel Hojs v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Češka je na primer po njegovih besedah jasno povedala, da vse morebitne izjeme ne bodo veljale za turiste, ampak za tiste, ki so že v državi ali pa morajo nujno vstopiti v državo, na primer študente. Slovenija bo po ministrovih besedah vezana na odločitve hrvaške vlade. A glede na dobre rezultate v povezavi s potekom koronavirusne bolezni na Hrvaškem je Hojs prepričan, da je po optimističnem scenariju sproščanje mogoče že v drugi polovici maja, pri čemer pričakuje najprej sproščanje ukrepov za lastnike zemljišč in vikendov.
 

Po prvomajskih praznikih se šole in vrtci še ne bodo odprli


15:43 Po prvomajskih praznikih se šole in vrtci še ne bodo odprli, je na novinarski konferenci vlade pojasnil njen uradni govorec Jelko Kacin. 
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je sicer potrdila, da se bodo v najboljšem primeru vzgojno-izobraževalne ustanove odprle 11. maja. »Vendar vam tega za zagotovo še ne morem reči. Verjemite mi, vsi si želimo, da bi se vrtci in šole čimprej odprli,« je še dodala.

»Zdravstvena ocena stanja je tista, ki ji sledimo dnevno in ji bomo morali tudi pri končni odločitvi. Budno spremljamo tudi učinke in posledice vračanja v šole v nekaterih evropskih državah, kjer so se za to odločili,« je povedala. 

14:57 Po prvomajsih praznik bodo verniki spet lahko odšli v cerkev na mašo. 



Študija: 1330 oseb podalo soglasje od 3000 povabljenih

V Sloveniji pospešeno poteka izvajanje študije odvzema vzorcev, ki naj bi omogočilo več informacij vladi za morebitno sproščanje ukrepov. V tednu dni je 1330 oseb podalo soglasje za sodelovanje v raziskavi, od že skoraj vseh so odvzeli vzorce. »Ostala je manjšina,« je dejal Petrovec.




»Seveda si želimo, da bi bil vzorec tistih, ki pristanejo na raziskavo in odvzem vzorca, čim večji. A je treba povedati, da je za sedem dni to enormen zalogaj. Že ob sedaj zbranih podatkih imamo štirikrat boljše podatke, kot jih je imela Avstrija pri neposrednem testiranju.«
 
Do danes so v študiji odkrili dva aktivna primera okuženih, kar je po Petrovčevem mnenju podatek, ki je verodostojen. Da bi zaradi zavrnitve več kot polovice povabljenih k študiji, povabili nove ljudi, je dejansko nemožno, saj bi morali tako povsem spremeniti metodologijo. Povabljeni se lahko prijavijo na testiranje do 30. aprila, načeloma se testiranje ne bo podaljševalo čez praznike ali še kasneje. 


Od vseh, ki so dali soglasje, naj bi bilo 10 odstotkov otrok. Tem bo na domu odvzelo vzorce posebej usposobljeno zdravstveno osebje. »Strokovni skupini bomo lahko z raziskavo podali ključne informacije o oceni trenutne okuženosti populacije in kolikšen je delež populacije, ki je okužbo nevede prebolel,« je o tem, zakaj je pomembno izvesti raziskavo, dejal Petrovec.

Miroslav Petrovec FOTO: Zaslonska Slika
Miroslav Petrovec FOTO: Zaslonska Slika

Skok v morje ne bi smel biti problematičen

Kaj je znano o virusu v sladki in slani vodi? »Prav veliko ni znano, kar se tiče morske vode, pa se ne bi bal kopati v takšnem morju. Virusi, ki so v morju, napadejo bakterije in omogočijo, da je voda čistejša. Kdor bo skočil v morje, bo vedel, da plava med virusi, ki pa niso nevarni človeku. Bi se pa bal kopališč in krajev, kjer bo veliko ljudi,« je dejal Petrovec. Razkuževanje rok, ohranjanje razdalje med ljudmi bo po njegovem pomembno v naslednjih mesecih.


Kacin je na torkovi vladni novinarski konferenci dejal, da razmišljajo o odprtju nekaterih kulturnih ustanov, minister za kulturo pa je povedal, da bi se lahko v začetku maja odprli muzeji, galerije, knjižnice. Natančne časovnice še ni imel. 



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije