FILMSKI POBEG

Pobegla pripornika prežagala rešetke in pustila pisemce

Iz koprskega zapora so sporočili podrobnosti pobega dveh pripornikov.
Fotografija: Dragan Milosavljević in Damnjan Mitrović. FOTO: PU Koper
Odpri galerijo
Dragan Milosavljević in Damnjan Mitrović. FOTO: PU Koper

KOPER – V soboto sta iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper v zgodnjih jutranjih urah pobegnila dva pripornika Dragan Milosavljević in Damnjan Mitrović. V koprskem priporu sta se nahajala od 26. 8. 2018 oziroma od 12. 9. 2018 na podlagi sklepa Okrožnega sodišča v Kopru. Oba sta skladno s kazenskim zakonikom Srbije obtožena kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje prepovedanih drog in prometa z njimi, zaradi česar je bila zahtevana izročitev Republiki Srbiji. Pripornik Milosavljević je osumljen tudi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, poročajo iz Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij. 

Ob sobotnem jutranjem bujenju in deljenju zajtrka v koprskem zaporu je bilo ugotovljeno, da se pripornika ne nahajata v sobi. Po izvedbi vseh potrebnih postopkov in pregledu nadzornih kamer je bilo ugotovljeno, da se je pobeg pripornikov zgodil okrog 3.30. Pobegnila sta tako tako, da sta prežagala rešetke na oknu in jih po vsej verjetnosti ob pomoči pohištva v sobi upognila do te mere, da sta lahko splezala skozi odprtino. Po vrvi, spleteni iz rjuh, sta se spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se prek zabojnikov za smeti in vrvi povzpela prek rezilne žice na streho tovornega vhoda. Od tam sta se po prirejeni vrvi spustila čez zunanji zid na cesto pri tovornem vhodu.

V sobi sta pustila sporočilo

V času pobega je bilo v zavodu toliko pravosodnih policistov, kot jih predvideva načrt varovanja. Pravosodni policisti so ponoči vršili nadzor objekta – slabo uro pred pobegom je bil opravljen obhod območja, kjer se je kasneje zgodil pobeg. Pripornika sta pobeg načrtovala, v sobi sta pustila tudi pisno sporočilo, v katerem sta opisala razloge za pobeg. V sporočilu navajata, da sta se za pobeg odločila zaradi nestrinjanja z odločitvijo Republike Slovenije, da se ju izroči Republiki Srbiji. Oba sta pripor sicer prestajala korektno.


V Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper so opravili rekonstrukcijo dogodka, po kateri so ugotovili, da sta pripornika pobeg skrbno načrtovala in natančno preverila tudi aktivnosti in postopke pravosodnih policistov v nočnem času. Prve ugotovitve kažejo na to, da je bil nadzor pravosodnih policistov v nočni izmeni pomanjkljiv.

V 15 letih delovanja novega Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper je to prvi izvršeni pobeg, še dodajajo v sporočilu za javnost. Kot pravijo, doslej nikoli ni bilo odkritih prerezanih rešetk, ugotovljene so bile le manjše odrgnine in druge priprave na pobeg, kar pa so pravosodni policisti vedno pravočasno odkrili.
 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije