ENOTNOST SLOVENSKIH POLITIKOV?

Po Tajanijevih izjavah odjeknilo: Tanja Fajon nas poučuje iz štaba v ukradeni vili

Slovenski evroposlanci iz EPP različno o Tajanijevem opravičilu za izjave v Bazovici.
Fotografija: FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Slovenski evroposlanci iz Evropske ljudske stranke (EPP), največje skupine v Evropskem parlamentu, so se različno odzvali na opravičilo predsednika parlamenta Antonia Tajanija za izjave v Bazovici, ki so razburile slovensko in hrvaško javnost. Poslanci iz vrst SDS ter Franc Bogovič opravičilo sprejemajo, Lojze Peterle pa ne. Tajani je v nedeljo na ob nedeljski slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije izjavil, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Ob tem je dodal, da naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija.

Peterle opravičila ne sprejme

Evropski poslanci iz vrst SDS Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver so v odzivu, objavljenem v ponedeljek na spletni strani SDS, zapisali, da so zaskrbljeni nad nedeljsko izjavo predsednika Evropskega parlamenta. Ob Tajanijevi izjavi o italijanski Istri pa so povzeli odziv predsednika SDS Janeza Janše, da je Istra toliko italijanska, kot je Furlanija - Julijska krajina slovenska. Zver, Tomčeva in Šulinova so v skupnem odzivu še zapisali, da so sprejeli Tajanijeva pojasnila in opravičila ob začetku plenarnega zasedanja v Strasbourgu, v katerih je zatrdil, da njegova izjava nikakor ne more biti razumljena kot nacionalistična in da se je vedno zavzemal za sožitje Italijanov, Hrvatov in Slovencev.

Peterle je ocenil, da je bil Tajanijev govor ob bazoviških fojbah predvolilen ter da je šlo za nastop italijanskega politika za avtoriteto predsednika Evropskega parlamenta. Tomčeva je opozorila še na izjemno populističen odziv na Tajanijeve izjave, ki po njenem podpihuje sovraštvo in razdor. Kot je dodala, podpira strpno in k spravi usmerjeno politiko, ki enako obravnava vse žrtve totalitarnih sistemov.

O ukradeni vili

Se je pa na spletnih omrežjih razvil pravi boj med našimi politiki, katerim je bila izjava samo povod za stara obračunavanja. Evropska poslanka Tanja Fajon je namreč tam zapisala, da ne sprejme opravičila predsednika Evropskega parlamenta Tajanija, ker so bile po njegovem izjave narobe razumljene, njegovega govora pa ne vidi kot prispevka k miru. Vodja opozicije Janez Janša se je nato ponovno oglasil: »Tanja Fajon je podpredsednica stranke SD in nas poučuje iz njihovega štaba v vili, ukradeni po drugi svetovni vojni judovski družini Moskovič, ubiti v holokavstu.«



Cerar bo Tajaniju pisal kljub opravičilu

Dodajmo še, da je zunanji minister Miro Cerar danes dejal, da bo Tajaniju zaradi njegovih izjav na slovesnosti v Bazovici pisal kljub ponedeljkovemu opravičilu. Pojasnil je, da v opravičilu ni bilo izrečeno vse, kar pričakuje sam in tudi Slovenija. V opozicijski stranki NSi so se pridružili pozivom k odstopu Tajanija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije