ZA POTREBE ZDRAVSTVA

Po Sloveniji že postavljajo zabojnike, cena pa vrtoglava

Zabojniki ne bodo namenjeni hospitalizaciji. Za enega je država odštela okvirno šest tisoč evrov.
Fotografija: Postavitev pred jeseniško bolnišnico. FOTO: URSZR
Odpri galerijo
Postavitev pred jeseniško bolnišnico. FOTO: URSZR

Civilna zaščita v zadnjih tednih pospešeno zagotavlja bivalne zabojnike za potrebe zdravstva.  Nameščeni so v neposredni bližini bolnišnic, zdravstvenih domov in domov za ostarele. Do zdaj so jih postavili skupaj 109, a kot poudarjajo na ministrstvu za obrambo, noben ni namenjen bivanju.



Zabojnik na fotografiji so namestili pred Splošno bolnišnico Jesenice z namenom, da »deluje kot pomoč za nemoteno delo, povezano s covidom 19, ki ki ga opredeli vsaka zdravstvena institucija glede na svoje potrebe«.

V prvem valu so bili zabojniki namenjeni odvzemanju brisov bolnikov s sumom na okužbo s koronavirusom. Ko je bolnik prišel v zabojnik, se je zdravstveni delavec z njim na kratko pogovoril, preveril osnovne vitalne funkcije in mu odvzel bris. Bolnik je nato odšel domov, kjer je počakal na izvid.

Zabojnik je velik 15 m2. FOTO: URSZR
Zabojnik je velik 15 m2. FOTO: URSZR


Uprava za zaščito in reševanje je nabavila 134 bivalnih večnamenskih zabojnikov, 20 sanitarnih zabojnikov in dva skladišča v sklopu triletnega javnega naročila s pogodbo avgusta 2019. Slovenija je do danes, torej v dobrem letu, že skoraj izpolnila svoje pogodbene obveznosti. Od skupnega števila vseh naročenih zabojnikov je prevzela že vse bivalne, pet sanitarnih pa bo v začetku novega leta.

Notranjost zabojnika. FOTO: Urszr
Notranjost zabojnika. FOTO: Urszr


Iz državne blagajne se je za 154 zabojnikov izplačalo 943.206,40 evra, kar pomeni, da je bilo za 15 m2 velik zabojnik treba odšteti okvirno šest tisoč evrov. Zabojniki z dvema oknoma in vrati so izolirani, obdani z iverno ploščo in pobarvani. V notranjosti so dodane elektroinštalacije in radiator.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije