IZDANO OPOZORILO

Po Sloveniji nalivi, poplave in toča, najhujše šele prihaja (FOTO)

Noč utegne biti pestra.
Fotografija: Toča v Solkanu. FOTO: Bralec Toni
Odpri galerijo
Toča v Solkanu. FOTO: Bralec Toni

Zvečer in v prvem delu noči na soboto se bodo predvsem v zahodni in južni Sloveniji pojavljale nevihte s krajevno močnejšimi nalivi, opozarjajo pri Agenciji RS za okolje (Arso). Del Slovenije je obarvan oranžno.

Nevihte s krajevno močnejšimi nalivi so danes popoldne in zvečer povzročale naraščanje rek in hudournikov, ki so poplavili ceste in objekte. Sprožilo se je več zemeljskih plazov. V številnih intervencijah so na terenu ekipe gasilcev in civilne zaščite. Padavine je pričakovati tudi ponoči, zato so ponekod vzpostavili poplavno stražo.


Obilnejše padavine so nekaj težav povzročile v občini Renče-Vogrsko. Narasle vode iz zaledja pritokov reke Vipave so za krajši čas poplavile ceste in nekaj kleti v krajih Renče in Oševljek. Kot je za STA pojasnil župan Tarik Žigon, je voda tam vdrla v šest hiš. Ob cesti sta se sprožila tudi dva manjša zemeljska plazova, ki pa ne ogrožata nobenega objekta. Po njegovih besedah so se narasle vode umaknile že po približno četrt ure. Takoj zatem so začeli čistiti ceste in kleti.


V soboto in sprva tudi v nedeljo se bo vodnatost rek prehodno zmanjševala, v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek pa bodo reke v večjem delu države ponovno narasle. Danes popoldne se bo ob povišani gladini morja in valovanju morje razlivalo na najbolj izpostavljenih mestih obale.

Meja sneženja se bo spustila

Zvečer in ponoči bo večinoma oblačno, spet bo pogosteje deževalo po vsej Sloveniji, sprva bodo tudi nevihte. Meja sneženja se bo ponoči spustila do okoli 1500 m nad morjem. Prehodno bo zapihal severni veter, na Primorskem burja. Jutranje temperature bodo na severozahodu okoli 2, drugod od 6 do 10, ob morju okoli 13 stopinj Celzija.

Jutri bo dež postopoma ponehal, najkasneje na jugu države. Dopoldne bo ponehal tudi veter. Oblačnost se bo popoldne trgala. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14, na Primorskem do 17 stopinj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije