BREZ DOGOVORA

Po sestanku z ministrom za zdravje: rešili ničesar, določili roke

Aleš Šabeder se je danes srečal s predstavniki sindikatov, ki zastopajo zaposlene v zdravstveni negi. 
Fotografija: Na sestanku z ministrom so določili roke. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Na sestanku z ministrom so določili roke. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Minister Aleš Šabeder je pojasnil, da se je v torek srečal tudi s predstavniki Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Po današnjem sestanku s sindikati je za prihodnji teden napovedal prve operativne sestanke, »da se zadeve tudi na področju zdravstvene nege premaknejo«. Po besedah predsednice Sindikata delavcev zdravstvene nege Slovenije Slavice Mencinger je prioriteta dokument o poklicnih kompetencah in aktivnostih, o čemer bodo govorili prihodnji teden. Ministra pa so danes seznanili tudi z drugimi težavami, ki jih po njenih besedah na področju zdravstvene nege ni malo.

Za sprejetje dokumenta o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi si prizadevajo že dlje časa, to je bila tudi ena od zavez, ki so jih zapisali v decembra podpisani stavkovni sporazum. Rok iz stavkovnega sporazuma pa se je že iztekel. Pred mesecem dni, torej v času, preden je vodenje ministrstva prevzel Šabeder, se je znova zapletlo, ker so sindikati in zbornica vztrajali pri dokumentu, ki ga je pripravil razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno in babiško nego, ta pa za ministrstvo ni bil sprejemljiv. Šabeder je danes dejal, da bo to tema prihodnji teden, da uskladijo stališča ministrstva in stroke zdravstvene nege.

Tako Mencingerjeva kot predsednik Sindikata medicinskih sester Florence Miha Benet sta bila sicer z današnjim, prvim sestankom z ministrom zadovoljna. Mencingerjeva je poudarila, da so dobili zagotovilo ministra, da jih bo obravnaval enakovredno in sočasno z ostalimi poklicnimi skupinami v zdravstvu. Po Benetovih besedah sicer še niso rešili ničesar, so pa določili roke in upajo, da bodo se bo končno začelo urejati tudi področje nege s sprejetjem ustreznih dokumentov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije