ZAHTEVA ZA PREKLIC

Po Šarcu SDS s tožbo tudi proti Rizmanu

Akademiki se ne nameravajo ukloniti.
Fotografija: FOTO: Borut Zivulovic, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Borut Zivulovic, Reuters

Odvetniška družba Matoz je v imenu SDS Rudiju Rizmanu, sicer prvopodpisanemu pod javno pismo, v katerem so predstavniki znanstvenega in akademskega življenja izrazili resno zaskrbljenost ob nastajanju koalicije Janeza Janše, poslala zahtevo za preklic njegovih izjav v medijih. A podpisniki sporočajo, da se ne nameravajo ukloniti.

Preberite še: 75 akademikov svari pred Janšo, ta jim posmehljivo odgovarja

SDS so zmotile navedbe Rizmana med gostovanjem v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija o tem, da se stranka SDS financira iz tujine oziroma »da pride na čelo vlade stranka oziroma njen voditelj, ki v bistvu zagovarja avtoritativne ideje, ki ga financira tudi seveda tuja stranka oziroma tuj režim, to mislimo seveda na madžarskega ...«.



Od Rizmana zahtevajo, da na enak način, kot jih je podal, nemudoma prekliče izjave, sicer bodo primorani sprožiti vse potrebne postopke za odvrnitev dodatne škode, ki bi nastala stranki. »Ni dvoma, da ste s svojimi izjavami posegli v ugled in dobro ime naše stranke,« je Matoz zapisal v dopisu Rizmanu in dodal, da je svoje izjave podal že po tistem, ko je bil v javnosti objavljen opomin prvaku LMŠ Marjanu Šarcu, v katerem je bilo utemeljeno in javno objavljeno, da se SDS ne financira iz tujine.
 

Podpisniki se ne nameravajo ukloniti


Rizman je na opomin danes odgovoril v izjavi za javnost skupaj s sopodpisniki omenjenega javnega pisma. Zapisali so, da le štiri dni po javni objavi stališč lahko ogorčeno ugotavljajo, da so zaradi pisma doživeli plaz skrbno načrtovanih osebnih diskreditacij, nizkotnih žalitev, laži, poniževanj in manipulacij.
Rudi Rizman. FOTO: Uros Abram All
Rudi Rizman. FOTO: Uros Abram All

»Čeprav ne moremo reči, da nismo pričakovali takšnih reakcij, so te na najbolj brutalen in primitiven način pokazale, kako prav smo imeli v svojih ugotovitvah, da v Sloveniji že živimo globoko politično enoumje, ki je pripravljeno s pomočjo svojih medijskih trobil brez zadržkov kompromitirati svoje nasprotnike,« so navedli.
 

Pismo tudi Šarcu


Matoz je sicer podobno pismo minuli teden poslal tudi Šarcu, prav tako zaradi izjav o financiranju SDS iz tujine in uporabi metod, kot je sovražni govor. Šarec je javno že povedal, da se ne bo opravičil, in dodal, da je »to tako, kot bi se morski pes pritoževal, da ga obravnavamo za nevarno žival«.

Preberite še: SDS zahteva opravičilo Šarca, sicer sledi ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije