KRIZNI SESTANKI

Kacin: Razmere so resne, v bolnišnici zmanjkuje ležišč (VIDEO)

Po nedelji spet več okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih 50 bolnikov s covidom 19, kar je deset več kot dan prej.
Fotografija: Jelko Kacin je omenil možnost, da bi vlada v sredo lahko razpravljala tudi o tem, da bi bile maske obvezne tudi na odprtem. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Jelko Kacin je omenil možnost, da bi vlada v sredo lahko razpravljala tudi o tem, da bi bile maske obvezne tudi na odprtem. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

V ponedeljek so opravili 2.247 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 82 testov, je objavila vlada. V bolnišnicah se zdravi 50 bolnikov s covidom 19, kar je deset več kot dan prej, od tega jih devet potrebuje intenzivno nego. V ponedeljek ni umrl noben bolnik s covidom 19, so pa enega odpustili v domačo obravnavo. Do zdaj je bilo v Sloveniji opravljenih 185.220 testov na okužbo z novim koronavirusom.



Dopoldne sta pred javnost stopila Urška Blaznik iz Nijz in vladni govorec Jelko Kacin ter spregovorila o aktualnem stanju. Kacin je dejal, da se stanje v državi ne izboljšuje in da so razmere resne. »Skrbi nas, da še vedno precejšen delež obolelih ne zna pojasniti, kje so se okužili, kar močno otežuje delo epidemiologov,« je dejal. Upa, da se bo Slovenija s trenutnimi ukrepi še nekaj časa obdržala na seznamu držav z boljšo epidemiološko sliko. Hkrati je priznal, da je le malokdo pred mesecem dni predvidel take številke, kot so trenutno.



Potrdil je, da trenutno poteka več kriznih sestankov in da število ležišč na covid oddelkih zmanjkuje. »UKC Ljubljana se intenzivno pripravlja na prilagoditev in povečano število sprejema bolnikov, zato prilagajajo infekcijsko kliniko, nekatere oddelke pa že selijo po drugih slovenskih krajih. Število ležišč zmanjkuje« je pojasnil in dodal, da je trenutno delujejo trije covid 19 oddelki (v Ljubljani, Mariboru in na Golniku), v načrtu pa je aktivacija četrte covid bolnišnice, a se bo še prej delno preoblikoval UKC Ljubljana.



V Sloveniji so trenutno tri žarišča: Dom starejših občanov Danice Vogrinec Maribor, OŠ Braslovče in perutninarstvo v Pivki. Ponovno pa beležijo okužene zaposlenih v UKC Ljubljana in UKC Maribor. Epidemiološki podatki kažejo, da je virus med nami in da smo mi vsi tisti, ki ga širimo v lokalnem okolju, predvsem v delovnih organizacijah. Zaposleni virus vnašajo v šole, domove za starejše občane, bolnišnice, javne institucije in podjetja.



Urška Blaznik, Nijz. FOTO: zaslonski posnetek
Urška Blaznik, Nijz. FOTO: zaslonski posnetek
Blaznikova je poudarila pomembnost upoštevanje ukrepov za zajezitev širjenja virusa in pojasnila, kako naj se delovne organizacije prilagodijo na izzive covida 19. »Svoje delo z zaposlenimi organizacije organizirajo tako, da bo druženja čim manj, da se zagotavlja zadostna medosebna razdalja, da se spodbuja umivanje in razkuževanje rok, organizira sestanke na prostem ali na daljavo,« je pojasnila.

Po njenem mnenju je nevarno vsakršno zbiranje, zato svetuje omejevanje druženja in predvsem upoštevanje varnostne razdalje in nošenja mask.



Epidemiološka slika se v Sloveniji pričakovano slabša. FOTO: Gonzalo Fuentes, Reuters
Epidemiološka slika se v Sloveniji pričakovano slabša. FOTO: Gonzalo Fuentes, Reuters
Zaradi slabše epidemiološke slike v Sloveniji bo vlada na današnjem koalicijskem vrhu razpravljala tudi o ukrepih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Minister za zdravje Tomaž Gantar je v ponedeljek dejal, da bodo poskušali več narediti na področju upoštevanja ukrepov. »Več je treba delati pri prepričevanju in promociji, da so ukrepi koristni, utemeljeni, da delujejo tudi v drugih državah. Samo s kaznimi ne moremo prepričati ljudi,« je dejal.
Preberite tudi: Minister za zdravje miri: proti zaprtju države, zdravstvo je pripravljeno
Vodja svetovalne skupine Bojana Beović je potrdila, da morebitno zaostrovanje ukrepov še ni na mizi in da je »v prvi vrsti pomembno dosledno izvajanje že uveljavljenih ukrepov«. Pri tem je kot pomembno ocenila delo inšpekcije. Spomnila je, da so številne države pri nadzoru nad izvajanjem ukrepov poklicale na pomoč policijo in vojsko.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije