STISKA S KORONAPOSTELJAMI

Ne na zasebnih druženjih, tu se ljudje najpogosteje okužijo s koronavirusom

Kar 27,6 odstotka vseh vzorcev je bilo pozitivnih.
Fotografija: Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana (arhivska fotografija). FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana
Odpri galerijo
Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana (arhivska fotografija). FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana

Včeraj je bilo testiranih 8.063 oseb na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 2.226. To pomeni, da je delež pozitivnih 27,6-odstoten. Umrlo je 43 oseb. V bolnišnicah je 1.297 oseb (dve manj kot dan prej), intenzivno zdravljenje potrebujeta 202 osebi (dve manj kot dan prej). 

Dan prej je bilo testiranih 5.596 oseb, pozitivne so bile 1.302 (23,3 odstotka). Včeraj smo poročali tudi o najbolj črnem dnevu od začetka pandemije. Umrlo je namreč kar 59 oseb, ki so bile pozitivne na novi koronavirus.

Število okuženih in število zasedenih postelj ostajata veliki, je rezultate komentiral vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin. Vlada se s stroko pogovarja o odpiranju, a šele, ko bo epidemiološka slika to dopuščala. Kje je ta meja, Kacin ne razkriva.

Komentiral je tudi nove številke okuženih. Po njegovih besedah izstopa območje Savinjske. Priliv novih pacientov se vnovič povečuje, a na srečo je tudi več odpuščenih. Pojasnjuje, ko upoštevajo še pokojne, so grafi (prilivi pacientov in odpuščeni iz bolnišnic, ko se jim prištejejo še smrti) približno na enaki ravni.

Težave na vzhodu države

Gregor Prosen, predstojnik urgentnega centra UKC Maribor, pravi, da so po njihovih izkušnjah pri platoju ali pa ga šele bodo dosegli. Konec tedna so dosegli rekordno število hospitaliziranih. »Stiska je zelo velika,« je jasen. »Skok čez vikend nas je negativno presenetil in je zahteval dodaten napor osebja. Vsem se zahvaljujem. Smo utrujeni, ampak uigrani. Ne vem, čemu bi pripisali porast, ko se je že zdelo, da smo na zeleni veji ali vsaj platoju ... Ponujajo se logična razlaga, da je bilo deset dni prej martinovanje in številni dogodki okoli tega,« izpostavlja Prosen. Vse je pozval k upoštevanju vladnih ukrepov: »Pod neverjetnim pritiskom smo, a nekako zmoremo. To je vseeno tek na dolge proge. Prosimo, pomagajte nam z ustreznim vedenjem.« Tudi pri njih so zaradi stiske s prostorom morali paciente pošiljati drugam. Prosen omenja Ptuj, celo Izolo, ki je od Maribora oddaljena krepko več kot 200 kilometrov.

»Načelno so bili vsi pacienti s covid boleznijo, vsi, ki imajo hujši potek in potrebujejo kisik, sprejeti, v skrajni sili premeščeni v druge dele Slovenije. Sprejemi na navadne, ne na covid oddelke, pa so restriktivni. Prag je, na žalost, višji,« priznava. Opozarja, da je veliko osebja prerazporejenega na covid oddelke. Nekaj jih je še vedno ostalo na svojih oddelkih, a so skrčeni. Pri tem dodaja, da jim za zdaj še uspeva sprejemati vse primere, kjer so ogrožena življenja.

Kje so viri okužb

Številke kažejo, da nekako vztrajamo pri platoju, pravi namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager. Spregovorila je tudi o najverjetnejših virih okužb, čeprav je to izredno težko, je poudarila. Analiza od 16. do 22. novembra je pokazala, da je delovno mesto tisto, ki prinese največji delež k pozitivnim primerom. Zelo velik odstotek je tistih, ki nočejo ali ne znajo povedati, kje bi se lahko okužili. Velik odstotek je tudi v družinah in zasebnih gospodinjstvih.


Čakš Jagrova je dodala, da se ljudje, ne glede na ukrepe, ki to prepovedujejo, še vedno tudi družijo.


Pozvala je tiste, ki zbolijo, da ostanejo doma in ne hodijo na delo. Ko pa ste v službi, uporabljajte zaščitne maske, upoštevajte razdaljo, če mogoče, prezračujte, če je to mogoče, svetuje namestnica.

Bodo predlagali zapiranje gospodarstva? »Mislim, da je to stvar širše interdisciplinarne skupine. Mislim, da to ni stvar samo Nijz,« je odgovorila Čakša Jagrova.

Kar 580 umrlih je iz DSO

V drugem valu je umrlo 580 covid 19 pozitivnih stanovalcev DSO. »Vsaka smrt je tragična, še posebej za svojce in tiste, ki so ljudi imeli radi. Na tem mestu vsem izrekam sožalje,« je ob predstavljanju velikega števila smrti dejala državna sekretarka na MDDSZ Mateja Ribič.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije