PREMIERNO

Po letu dni 36 penin potegnili iz 14-metrskega vodnjaka

Objavljeno 13. oktober 2018 14.15 | Posodobljeno 13. oktober 2018 14.23 | Piše: O. B.
V samostanski kleti so pripravili zanimivo pokušino. Žlahtna kapljica je zorela pod vodo.
Pri vlečenju penin iz vodnjaka sta bila glavna ovtar Marko Šebart in predsednik Vincarja Žan Krajnc. FOTO: Oste Bakal
Društvo za razvoj in širitev vinske kulture Vincar je v Samostanski kleti v Sveti Trojici v Slovenskih goricah pripravilo posebno slovesnost, na kateri so iz 14-metrskega vodnjaka dvignili 36 steklenic penine domačih vinarjev, ki je tam v idealnih razmerah zorela leto dni. Da je bilo zorenje pod vodo uspešno, so se lahko prepričali številni vinogradniki, ljubitelji vina, vinski vitezi in vinske kraljice. Penine so v vodnjak spustili konec oktobra lani, ko je tam potekal drugi festival vin osrednjih Slovenskih goric. Pestremu dogajanju na izjemno odmevni prireditvi so dodali spuščanje penin v vodnjak samostanske vinske kleti. Kot je tedaj napovedal Žan Krajnc, predsednik Društva Vincar, bodo penino vsako jesen spuščali v vodnjak, naslednjo jesen pa jo bodo popili in nadomestili z drugo.

image
Penine so iz mrzlega studenca prihajale počasi in varno. FOTO: Oste Bakal

Na tokratnem dvigu penin iz vodnjaka so prisotne pozdravili bivša in aktualna cerkvenjaška vinska kraljica Martina Breznik, ki je izpostavila tri vinogradnike, Vinsko klet Klobasa iz Svete Trojice, Vinarstvo Hafner iz Svete Ane in Vina Breznik iz Cerkvenjaka, in se jim zahvalila, da so donirali svoje penine za zorenje v vodnjaku. Spregovoril je tudi župan občine Sveta Trojica Darko Fras. Povedal je, da je vesel, da so pred leti sledili ideji Martine Breznik. Predsednik Društva vinogradnikov Sv. Trojica Peter Leopold je povedal, da je ponosen, da imajo Samostansko klet, ki je čudovit objekt za različne prireditve in dogodke. Osrednji govorec, odličen poznavalec vin in penin, vitez vina in penine, enolog Alojz Filipič pa je prisotnim predstavil penine in še marsikaj zanimivega iz vinskih kleti. Med drugim je razložil, kako je okoli leta 1634 nastal šampanjec – ne po zaslugi človeka, ampak vrenja vina. Po njegovem prepričanju je kakovost penine najboljša, če dozoreva na temperaturi 12 stopinj Celzija, prav toliko pa naj bi bilo v Samostanski kleti oziroma v tamkajšnjem vodnjaku. Kratko poučno predavanje je sklenil z besedami, da »povsod velja pravilo, da vino ni boljše kot grozdje in da šampanjec ni boljši, kot je bilo vino«. Premierno vlečenje penin iz vodnjaka je opravili slovenskogoriški ovtar (čuvaj) Marko Šebart.

image
Lastniki penin so se pohvalili ovtarju, ki je varoval zorenje. FOTO: Oste Bakal

Po splošnem mnenju prisotnih je generalka pred 3. festivalom vin osrednjih Slovenskih goric, ki bo v petek, 26. oktobra, povsem uspela, k čemur je poleg odličnih vin in penin prispevala tudi gospodinja Izletniške kmetije Breznik iz bližnje Komarnice, ki je vsem postregla z odličnimi jedmi. Vse dogajanje, zlasti pokušanje penine v Samostanski kleti, je s svojim petjem večinoma vinskih pesmi oplemenitila skupina Slovenjegoriški glasovi.

image
Seveda ni manjkalo niti sladkih dobrot iz Slovenskih goric. FOTO: Oste Bakal
Deli s prijatelji