OLAJŠANJE

Po letih trepetanja za življenje zdaj mirno spijo

Pred krajani Bezovice prva mirna zima. Gromozansko skalo pod Kraškim robom so razstrelili.
Fotografija: Mirjan Cunja si lahko skupaj s krajani končno oddahne. FOTO: Arhiv Slovenskih novic
Odpri galerijo
Mirjan Cunja si lahko skupaj s krajani končno oddahne. FOTO: Arhiv Slovenskih novic

BEZOVICA, PODPEČ – Po štirih letih vsakodnevnega trepetanja, da jim bo dobesedno na glavo zgrmela gromozanska skala, krajani Bezovice lahko končno živijo v miru. »Zdaj je čisto drugače. Lahko spiš brez skrbi, saj prej nikoli nisi vedel, kdaj bo pridrvela dol. Upamo, da bo sedaj vse v redu,« nam je povedal Mirjan Cunja, predsednik vaške skupnosti Bezovica pri Črnem Kalu. Bezovica namreč leži tik pod eno izmed najbolj obremenjenih železniških prog v Sloveniji (tisto, po kateri tovorni vlaki vsak dan vozijo iz koprskega pristanišča v notranjost države in obratno) in Kraškim robom nad Hrastovljami. Omenjena skala, dokler je končno niso odstranili, je bila za vas res velika grožnja. Pred leti se je namreč odlomila od Kraškega roba in je že visela nad Bezovico. Dodatno težavo so predstavljali vlaki, ki so povzročali tresenje tal, ob večdnevnem deževju pa se je začela počasi premikati tudi zemlja.
Tako je bila nekoč videti gromozanska skala, ki se je odlomila s Kraškega roba. Foto: Marko Feist
Tako je bila nekoč videti gromozanska skala, ki se je odlomila s Kraškega roba. Foto: Marko Feist

Trikrat so izpraznili vso vas

Kot nam pojasni Cunja, je bila njena odstranitev precej zahtevna, drugače kot z miniranjem se je namreč niso mogli znebiti. »Enkrat je kar fajn zdrmalo,« se spominja in nadaljuje: »Trikrat so morali čez dan zaradi tega sprazniti vas. V času miniranja so morali ustaviti tudi vlake.« Akcija odstranjevanja nevarne skale je sicer trajala več kot en mesec. Sedemdeset tamkajšnjih vaščanov je bilo v vsem tem času priča pravemu prometnemu vrvežu. »Dva kamiona sta en mesec vseskozi odvažala ostanke skale,« opiše sogovornik in pove, da so skupno odvozili za 20.000 kubikov materiala. Med njenim odstranjevanjem se je sicer sprožil manjši plaz, ker delavci po besedah Cunje niso sproti odvažali materiala. A so tudi to kasneje uredili, prav tako dodatni varovalni nasip in postavitev lovilne ograje oziroma mreže. Cunja še pojasni, da so popravili in sčistili tudi potok, da je bolj pretočen.
Zdaj je ni več.
Zdaj je ni več.

Da nekdanja mogočna skala ni bila izmišljena nevarnost, je pred leti dokazal že predavatelj geografije na ljubljanski univerzi Darko Ogrin, ki je ugotavljal, da se je skala v namočeni prvi polovici leta 2013 premikala s hitrostjo od pet do 35 milimetrov na dan, konec februarja naslednjega leta pa se je v samo eni uri za več kot 30 centimetrov. Po njegovem mnenju sicer ni bilo veliko možnosti, da bi se prevrnila in skotalila po pobočju ter ogrozila Bezovico, saj je z zgornjim delom ležala na matični steni, a večjo nevarnost je predstavljal zemeljski plaz, ki je nastajal pod gmoto. »Plaz je v celoti izoblikovan, pričakujemo lahko, da se bodo pobočni procesi ob intenzivnejših padavinah znova pospešili in povečali ogroženost Bezovice in njenih prebivalcev, prometnice proti Podpeči in vodohrama ob njej,« je sklenil Ogrin.

Varni tudi v Podpeči

Bolj varni so tudi krajani bližnje Podpeči. Tam, kot nam pove Cunja, skala še vedno visi nad vasjo, a so jo že obdali z mrežo, tako da naj ne bi bila več nevarna. Lovilne mreže bodo prestregle nevarno padajoče kamenje, ki jim je povzročalo škodo in jih tudi ogrožalo. Zadnjemu skalnemu podoru so bili Podpečani priča julija lani, ko je skala priletela do terase ene od tamkajšnjih hiš. Zvalila se je z brežine, se s strehe bližnje garažne hiše odbila v ograjo in na koncu, kot že rečeno, pristala na terasi. Po sanaciji so si domačini, razumljivo, oddahnili.

Že maja 2011 smo sicer poročali tudi o vsutju večje skalnate gmote izpod tamkajšnjega obrambnega stolpa. Tehtala je okoli štiri tone in je poškodovala betonski zid ob vodnem rezervoarju in štiri parkirane avtomobile, prav zaradi dežja pa k sreči ob rezervoarju tedaj ni bilo nobenega domačina ali izletnika. Zaradi čiščenja roba previsne stene je bila takrat nujna preselitev sedmih vaščanov iz hiš tik pod steno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije