Po izbruhu virusa: univerza prekinila neposredne pedagoške procese, verouk odpovedan

Do 14. ure so v Sloveniji potrdili 57 primerov okužbe z novim koronavirusom. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izbruh novega koronavirusa razglasila za pandemijo.
Fotografija: Pred njim ni varen nihče. FOTO: Vchal, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Pred njim ni varen nihče. FOTO: Vchal, Getty Images, Istockphoto

Univerza v Ljubljani je do najmanj 23. marca oziroma do preklica prekinila izvajanje vseh oblik neposrednega pedagoškega dela in omejila osebne stike pri vseh ostalih aktivnostih. Neposredno pedagoško delo in pouk se bo v največji mogoči meri nadomestilo s študijem na daljavo in z individualnim učenjem, je razbrati iz sklepa osrednje univerze.

Zaposlenim in študentom svetujejo, da uporabijo druge oblike komunikacije, kot so elektronska pošta, videokonference in telefonski stiki. Stiki med zaposlenimi in študenti ter zunanjimi partnerji naj se omejijo na najmanjšo mogočo mero, še piše na spletni strani.


Predavanja so že pred dnevi odpovedali tudi na fakultetah primorske in novomeška univerze, Univerza v Mariboru pa je že pred dnevi prepovedala zbiranje več kot sto ljudi v zaprtih prostorih in vsa zbiranja, ki niso vezana na tekočo izvedbo pedagoškega procesa. Za splošno odpoved predavanj se bodo odločili, ko bodo razglašene izredne razmere. Danes so sprejeli dodatne ukrepe na treh mariborskih fakultetah.
 

Slovenski škofje odpovedali verouk, maše z do 100 verniki dovoljene


Slovenski škofje so na podlagi odredbe o prepovedi zbiranja v zaprtih javnih prostorih, kjer se zbira več kot 100 oseb, in pojasnil pristojnih institucij posodobili navodila Slovenske škofovske konference (SŠK) za preprečevanje širjenja koronavirusa. Med drugim so dovoljene maše z do 100 verniki, verouk pa je odpovedan, so sporočili iz SŠK.

Nova navodila tako do preklica določajo, da se lahko svete maše v cerkvah, kapelah in drugih zaprtih prostorih naenkrat udeleži do 100 vernikov, vključno z duhovniki, ministranti in pevci. To velja pod pogojem, da so lahko drug od drugega oddaljeni meter in pol. Enako velja za druge verske obrede, kot so poroke, krsti in pogrebi.

Prav tako so se škofje odločili, da do nedelje, 29. marca, z možnostjo podaljšanja, odpovedujejo verouk v župnijah.
 

Upravna enota Ljubljana omejuje število strank v čakalnicah 


Na Upravni enoti Ljubljana je danes začel veljati nov način sprejemanja strank v čakalnicah. Glavni vhod in dostopi do glavne pisarne, oddelkov za javni red, promet, matične zadeve in tujce na sedežu enote bodo zaprti oziroma bo dostop za stranke omejen. Gibanje strank bodo nadzirali varnostna služba in zaposleni. Kot so danes sporočili iz upravne enote, želijo v sektorju za upravne notranje zadeve omejiti število čakajočih v čakalnicah, zato pozivajo vse stranke, naj tja zahajajo le v primeru nujnih in neodložljivih upravnih storitev. Obenem pa prosijo, naj mladoporočencev na obredih za sklenitev zakonske oziroma partnerske zveze ne spremlja več kot deset oseb.
 

Koronavirus še ni zmotil dela sodišč


Sodišča v tem trenutku delujejo nemoteno. Spremembe režima dostopa v sodne stavbe ali spremembe pravil o spremljanju obravnav zaradi koronavirusa za zdaj niso predvidene, so pojasnili. Glede strožjih omejevalnih ukrepov pa so v stiku s pravosodnim ministrstvom. Stranke pozivajo, da na sodiščih upoštevajo navodila pravosodnih policistov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije