PRIMOPREDAJA

Po imenovanju vlade na potezi ministri

Objavljeno 14. september 2018 07.21 | Posodobljeno 14. september 2018 08.05 | Piše: STA, N. K.

Novi ministri bodo dopoldne večinoma že prevzeli vodenje resorjev.

Prva seja 13. vlade pod vodstvom Marjana Šarca. FOTO: Leon Vidic, Delo
LJUBLJANA – Po četrtkovem imenovanju vladne ekipe bodo novi ministri danes večinoma že opravili primopredaje s svojimi predhodniki in prevzeli vodenje resorjev. Že v četrtek je posle od dosedanjega premierja Mira Cerarja prevzel predsednik vlade Marjan Šarec, vlada pa se je zvečer sestala na prvi seji in imenovala državne sekretarje na večini ministrstev.

Primopredaje bodo večinoma potekale v dopoldanskem času, posebej slovesna pa se obeta med dosedanjo ministrico za obrambo Andrejo Katič in novoimenovanim ministrom za obrambo Karlom Erjavcem. Ob prihodu novega ministra je namreč predviden sprejem z vojaškimi častmi, dosedanja ministrica pa bo odšla skozi častni kordon Slovenske vojske.

Po prevzemu poslov pa se za nove ministre začenja delo za uresničitev predvolilnih obljub. Kot je v prvi izjavi po izvolitvi svoje vlade dejal Šarec, je bilo besed veliko, mestoma tudi preveč, zdaj pa je čas, da začnejo delati. Prepričan je, da bo nova vlada pod njegovim vodstvom učinkovita, operativna in se bo znala ob morebitnih krizah tudi hitro in odločno odzvati.

Premier ne pričakuje, da bo vlada imela sto dni miru. Da bo res tako, so napovedali tudi v opoziciji. Da se bo nova vlada morala takoj lotiti dela, pa nakazujejo tudi poteze sindikatov javnega sektorja, ki so neposredno po izvolitvi ministrske ekipe pozvali k takojšnjim pogajanjem. Šolski sindikat Sviz pa je Šarca celo obvestil, da je stavka v šolstvu znova aktivna.
Ministrsko ekipo nove vlade Marjana Šarca je državni zbor potrdil s 45 glasovi podpore.
Deli s prijatelji