Po čudežni ozdravitvi se vrača v Slovenijo

V Svetem Juriju ob Ščavnici je potekal sprejem za zakonca lokostrelca Bradyja Ellisona in Tojo Černe Ellison. Zdravilec Stanislav Filipič je Američanu rešil kariero.
Fotografija: Brady spet lahko strelja. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Brady spet lahko strelja. FOTO: Oste Bakal

V Svetem Juriju ob Ščavnici, ki je Sloveniji in svetu dal številne velikane na različnih področjih (Grossmann, Trstenjak, Ilešič, Korošec, Starogorski, Kocbek, Kreft, Grmič ...), je tik pred iztekom letošnjega leta potekal dogodek, kakršnega tam ne pomnijo. Prvič je bila v majhni občini v Slovenskih goricah poleg slovenske zapeta ameriška državna himna – izvedel jo je domači glasbenik Ivan Fleisinger (Štajerski fakini), poleg občinske in državne zastave pa je tokrat plapolala tudi ameriška. Za vse to sta poskrbela predvsem znani slovenski zdravilec mag. Stanislav Filipič in župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ki sta pripravila sprejem za svetovnega prvaka in nosilca treh olimpijskih medalj v lokostrelstvu, Američana Bradyja Ellisona, in njegovo slovensko ženo, prav tako svetovno in evropsko prvakinjo v lokostrelstvu Tojo Černe Ellison. Več kot sto uglednih gostov od blizu in daleč se je družilo z vrhunskima športnikoma, ki sta tudi sama presenečeno opazovala, kaj se pravzaprav dogaja v njuno čast. Zdi se, da sta združila in povezala Prlekijo, Slovenske gorice in ne nazadnje vso Slovenijo.

Vse skupaj se je začelo spomladi lani, ko je Stanislav Filipič vstopil v življenje Toje in Bradyja, ki ju je lokostrelstvo združilo tudi na življenjski poti. Poklicna lokostrelca, on iz bližine Phoenixa, ona iz Ljubljane, sta si življenje uredila v Arizoni v ZDA, čeprav pravita, da je njun dom vsepovsod, najpogosteje pa na letalih in letališčih. Na krilih njune ljubezni in seveda trdega dela, ki ga zahteva vrhunski šport, sta nizala vrhunske rezultate v svetovni konkurenci, Brady z ukrivljenim lokom, Toja s sestavljenim. Z njim žal še ni mogla tekmovati na olimpijskih igrah, a trdno računa na to, da bo sestavljeni lok v programu OI, če ne že leta 2024, potem zagotovo leta 2028. Brady je že osvojil tri olimpijske medalje, na zlato cilja prihodnje leto na OI v Tokiu. Za to bo še posebno hvaležen svoji Slovenki, Sloveniji, Prlekiji in še posebno tamkajšnjemu zdravilcu Stanislavu Filipiču.

Postali so prijatelji

Prijatelji za vedno: Stanislav Filipič z ženo Katico in zakoncema Ellison. FOTO: Oste Bakal
Prijatelji za vedno: Stanislav Filipič z ženo Katico in zakoncema Ellison. FOTO: Oste Bakal
O tem, kako je nekdanji policist kriminalist resno posegel v življenje dveh vrhunskih športnikov, smo že podrobno prvi pisali v Slovenskih novicah in tudi prejeli dve zahvalni pismi s podpisi Toje, Bradyja in Stanislava. Kot je znano, je Tojino in Bradyjevo življenjsko in zlasti športno idilo presekala bolezen, ki je močno ogrozila Bradyjevo športno kariero. Bilo je celo tako hudo, da sta že razmišljala o tem, s čim se bo Brady preživljal, ko ne bo več mogel prožiti loka, ali bo delal v rudniku, ki je v bližini njunega kraja bivanja, ali stregel hitro hrano. Najmanj pet vrhunskih strokovnjakov iz ZDA je bilo prepričanih, da mora zaradi težav s ščitnico in poškodbe prsta prekiniti športno pot, a se Brady ni dal. Prek Tojine mame Deje sta se dogovorila za srečanje s Stankom v prleški vasici Precetinci. Bioenergetik jima ni ničesar obljubil razen tega, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, največ pa bo odvisno od sodelovanja zdravljenca. A že ob prvem stiku je bilo med njimi veliko pozitivne energije in medsebojnega zaupanja, kar je močno prispevalo k pozitivnim učinkom terapije. Med njimi so se od prvotnih znancev stkale pristne prijateljske, na koncu celo družinske vezi, saj Brady in Toja pravita, da sta v Prlekiji dobila še eno družino. Njihovo sodelovanje še vedno traja, predvsem s terapijami na daljavo, Brady je spet v odlični formi in sredi priprav na olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu.

Najprej uradna medicina

Na srečanju v Svetem Jurij ob Ščavnici je Filipič, ki pravi, da mora najprej svoje narediti uradna medicina, predstavil ves potek zdravljenja Ellisona, temu so najprej pozdravili prst, nato pa še ščitnico, čeprav terapije še trajajo. »Alternativna medicina je le rešitev, ko uradna medicina odpove,« skromno pravi Filipič. Toja pa je v svojem imenu in imenu svojega moža dodala: »Stanko je rešil moževo športno kariero. Tega ne bova nikoli pozabila.« Tudi Brady je dejal, da ga zelo veseli, da je spoznal Filipiča, saj zdaj spet prihaja proti svetovnemu vrhu med lokostrelci. Vedno ko Ellisonova prideta v Slovenijo, vsaj en dan namenita obisku Prlekije in družine Filipičevih. Tudi v letošnjem prednovoletnem času ni bilo nič drugače, s tem da je Stanko Filipič, v sodelovanju z županom občine Sv. Jurij ob Ščavnici Antonom Slano, za športnika in športnico svetovnega formata pripravil dogodek, ki bo ostal v nepozabnem spominu športnikoma in vsem prisotnim. V Kocbekovi dvorani KUS se je poleg sprejema odvila posebna konferenca, na kateri sta Brady in Toja vsem navzočim predstavila svojo skupno življenjsko in športno pot in predvsem sodelovanje z bioenergetikom Stankom Filipičem, ki jima je omogočilo uspešno nadaljevanje njunih športnih poti.

Medaljo bo proslavil v Prlekiji

Poskrbljeno je bilo tudi za kulturni program, v katerem so plesalke plesne skupine Katja dance company iz Ljubljane pokazale nekaj plesov iz predstave Življenje je vrednota, nekaj prleških pa so zaigrali in zapeli domačini Bos.si., pod vodstvom Petra Kiriča so nastopili tudi Prleški rogisti. Za odlične kulinarične dobrote in vse, kar spada zraven, je poskrbel Mesožar – Damjan Lackovič. Z velikim zanimanjem so si mnogi obiskovalci, tudi domači šolarji, ogledali streljanje z lokom na šolskem igrišču, saj so lahko videli na delu dva izmed trenutno najuspešnejših lokostrelcev na svetu in od njiju izvedeli številne podrobnosti o tej, za nekatere dokaj neznani športni disciplini. Zaradi Bradyja bo gotovo veliko prebivalcev Prlekije in Slovencev sploh med 24. julijem in 9. avgustom 2020 na OI v Tokiu spremljalo tudi lokostrelstvo. Obeti so dobri in niso redki, ki napovedujejo, da bo Ellison osvojil zlato medaljo, to bo, sta obljubila s Tojo, proslavil tudi v Prlekiji. 
Bos.si so seveda bosi. FOTO: Oste Bakal
Bos.si so seveda bosi. FOTO: Oste Bakal
Harmonikar Robert Majerič in župan Anton Slana. FOTO: Oste Bakal
Harmonikar Robert Majerič in župan Anton Slana. FOTO: Oste Bakal

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije