GOLJUFIVA SODNICA

Po črni gradnji od države kupuje parcelo!

Objavljeno 13. avgust 2019 10.51 | Posodobljeno 21. avgust 2019 11.53 | Piše: Moni Černe

Za zemljišče, kjer je nelegalno postavila hišo, bo odštela 200.100 evrov. Gradbeni inšpektorji niso obiskali niti drugih treh državnih uslužbencev, ki naj bi gradili brez dovoljenj.

Tina in Denis Benčič
PIRAN, IZOLA, KOPER – Na včerajšnji dan pred dvema letoma smo razkrili, da 44-letna takrat piranska, zdaj postojnska sodnica Tina Benčič že 25 let živi v črni gradnji, na kmetijskem zemljišču v lasti državnega sklada. Gradbena inšpekcija je do danes, čeprav je od prve prijave minilo osem let, ni obiskala. To ni osamljen primer kršenja zakonodaje, še o treh spornih gradnjah državnih uslužbencev v slovenski Istri smo pisali v Slovenskih novicah: motelu v gradnji na kmetijskem zemljišču v izolski Dobravi družbe v. d. direktorja Zdravstvenega doma Izola Evgenija Komljanca, pa kriminalista Nermina Dedića s Policijske uprave Koper, ter takratnega višjega svetovalca oddelka za okolje in prostor na Upravni enoti Koper Seada Muharemovića.

Niso na prednostnem seznamu

Gradbena inšpekcija v nobeni od teh zadev še ni uvedla uradnega postopka. »Inšpektorat RS za okolje in prostor (IRSOP) v iskalniku informacijskega sistema, ki ga uporablja pri delu, v zvezi z omenjenimi zemljišči ne najde inšpekcijskih postopkov,« so nam pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor. Te gradnje leta 2019 še vedno niso na prioritetnem seznamu. »Zaradi odsotnosti pristojnih inšpektorjev IRSOP predvideva, da gre pri navedenih objektih za zgrajene/dokončane objekte ali objekte v uporabi, ki ne predstavljajo prioritet pri nadzoru gradbene inšpekcije, tako da v primeru prijave še niso bili obravnavani ali pa IRSOP z domnevnimi nepravilnostmi ni bil seznanjen,« pravijo.
667 kvadratnih metrov zemljišča naj bi bilo kmalu sodničinih.
image
Sodničina hiša FOTO: Moni Černe

Sodnica bo skupaj z možem Denisom Benčičem v kratkem postala lastnica dveh kmetijskih zemljišč, kjer si je omislila hišo na črno. S Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov RS (SKZG RS) sta zakonca že sklenila kupo-prodajno pogodbo, kvadratni meter zemlje bosta plačala po 300 evrov. »Sklad je 17. 7. 2019 sklenjeno pogodbo v odmero davka poslal na davčni urad. Ko bo davek odmerjen, tega plačajo kupci, sledijo notarska overitev pogodbe ter izstavitev računa in plačilo kupnine,« je pojasnila Irena Majcen, direktorica SKZG RS. Za zemljišči, veliki 667 m2, bosta odštela 200.100 evrov.

Eno zemljišče že odkupil

Oktobra predlani smo poročali, da je Sead Muharemović izdajal oziroma zavračal gradbena dovoljenja v Mestni občini Koper, med službovanjem pa naj bi v Spodnjih Škofijah, na družinski, občinski, pa še republiški zemlji zidal, pozidaval in dograjeval brez ustrezne dokumentacije. Svoje početje je takrat priznal, prav tako kot mož sodnice Benčičeve. Po razkritju se je upokojil, a dela prek zasebnega podjetja SLN inženiring, katerega ustanovitelj je, zastopnica pa je njegova življenjska in poslovna sopotnica, Nevenka Zekić. SLN inženiring je od koprske občine kupil eno od spornih občinskih zemljišč v izmeri 325 m2. »Vrednost zemljišča je sodni cenilec ocenil na 14.204 evre,« so nam povedali na koprski občini. Postopek za odkup še dveh občinskih zemljišč poteka, naj bi se pa Zekićeva in Muharemović vselila v neskladno gradnjo in z nelegalnostjo naj bi se nadaljevalo, na tak način naj bi bil postavljen nov zid. Ima družba dovoljenje? Nekdanji delodajalec Muharemovića, UE KP, na vprašanja o morebitni izdaji gradbenih dovoljenj svojemu nekdanjemu sodelavcu »zaradi varstva osebnih podatkov« ni želel odgovoriti, a smo se obrnili na koprsko občino, saj če slednji niso vodili postopka za odmero komunalnega prispevka, lastnik tudi dovoljenja ne more imeti.
image
Nadomestni objekt Nermina Dedića

Nina Trampuš, vodja kabineta župana MOK, je povedala, da za območje parcel okoli objekta na tem naslovu »Mestna občina Koper ni in ne vodi nobenega postopka odmere komunalnega prispevka. Prav tako ni prejela nobene zahteve za odmero komunalnega prispevka v povezavi z gradnjo na tem območju.« Kaj pa o nelegalni pozidavi kmetijskega zemljišča pravi njihov lastnik, SKZG RS? »Dejansko je na parc. št. 387/2 k. o. Plavje objekt, za katerega je bil zakupnik pozvan, da dostavi dokumentacijo, ki jo ima v zvezi s postavitvijo le-tega. V začetku leta 2019 se je g. Muharemović oglasil na skladu in ustno pojasnil, da zbira dokumentacijo.« Medtem ko zbira dokumentacijo, pa se je spremenil tudi zakon, pojasnjuje Mojca Čemas Stjepanovič, vodja sektorja za pravne in splošne zadeve pri SKZG RS: »Naj omenimo še, da se je v času od zadnjega novinarskega vprašanja spremenila zakonodaja na tem področju.« Po novem gradbenem zakonu bodo lahko nekateri lastniki svoje nelegalne gradnje legalizirali v skladu z okoljskim prostorskim načrtom. Med njimi tudi Tina Benčič.

Dva cegla narobe

Koprskega kriminalističnega inšpektorja Nermina Dedića, ki je v koprskem Montinjančevem naselju brez dovoljenj podrl nekdanji svinjak in začel graditi »nadomestni objekt«, gradbeni inšpektorji niso obiskali. UE tudi v primeru tega gradbenega dovoljenja »varuje osebne podatke«.

Ortodont Evgenij Komljanec je skupaj s svojo materjo ustanovitelj zasebnega zavoda Orthodontio, ki je ustanovil Koms, d. o. o., ta družba pa je lastnica najboljšega kmetijskega zemljišča, kjer se je začelo nedovoljeno graditi. Tam, kjer imajo dovoljenje za garažo, bi imelo družinsko podjetje »motel, kmečki turizem z medicinskimi storitvami in kolesarsko stezo«, je zapisano v občinski razvojni pobudi. Za Novice je Komljanec sicer dejal, da »ima vsa ustrezna dovoljenja«, po objavi novembra 2017 pa vendarle priznal »da ima dva cegla narobe«. Inšpekcija tudi zoper Komljančev objekt, čeprav je v gradnji, ni uvedla postopka. MONI ČERNE
Deli s prijatelji