PREDSEDNIK

Po brutalnem napadu na sodnico se je oglasil še Pahor: Obsojam napad, skrbi me ...

Pahor meni, da moramo ostati varna družba.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je danes obsodil napad na mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružič ter pristojne pozval, naj primer temeljito raziščejo in javnosti sporočijo izsledke. »Obsojam napad, skrbi me in pričakujem, da bodo pristojni raziskali in ugotovili, kdo je bil storilec in s kakšnim motivom,« je dejal.

»V vsakem primeru, naj je motiv tak ali drugačen, obsojam ta fizični zelo grobi napad na človeško življenje,« je poudaril Pahor v predsedniški palači, kjer je danes sprejel velikega mojstra malteškega viteškega reda Giacoma dalla Torreja del Tempia di Sanguinette.

Če bi se izkazalo, da je motiv za napad povezan z opravljanjem sodniške funkcije, je po Pahorjevih besedah treba (kakor bi se to izkazalo v primeru opravljanja novinarske funkcije ali drugih za javnost in družbo pomembnih poslanstev) še toliko primerneje ukrepati, da to ne bi postalo sprejemljivo obnašanje.

»Smo varna družba in varna družba moramo tudi ostati,« je prepričan Pahor. »Vsi, ki imamo različna poslanstva, jih moramo opravljati brez tega, da smo deležni verbalnega ali fizičnega nasilja. Vsi ljudje smo dolžni ravnati tako, da ne ogrožamo dostojanstva, kaj šele življenja drugih ljudi. Vsi vedo za moja načelna stališča glede potrebe po strpnosti, sožitju, po izogibanju slehernemu nasilju, verbalnemu in fizičnemu,« je poudaril Pahor ter pristojne pozval, naj primer temeljito raziščejo.

Napad pred domačo hišo

Policija preiskuje sum poskusa umora sodnice Daniele Ružič. Napadli so jo v nedeljo ponoči pred njeno hišo v okolici Maribora. Mariborski kriminalisti še iščejo napadalce, tudi o motivu za napad še ne morejo govoriti, so pa potrdili, da sodnica ni več v smrtni nevarnosti.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije