OBLETNICA

Po 50 letih kot Tito in Jonas

Obletnica odprtja mostu čez Muro med Gornjo Radgono in Bad Radkersburgom. Na slovesnosti sta dajala takt tudi pihalna orkestra obeh prijateljskih mest.
Fotografija: Nastopil je tudi pihalni orkester Gornje Radgone.
Odpri galerijo
Nastopil je tudi pihalni orkester Gornje Radgone.

GORNJA RADGONA – V soboto, 12. oktobra, je minilo natanko pol stoletja, odkar sta predsednika SFRJ in Avstrije, Josip Broz - Tito in Franz Jonas odprla nov 111 metrov dolg in 13 metrov širok betonski most čez Muro, ki je bistveno bolj povezal prijateljska naroda, dve državi, dve mesti z enakim imenom, ki sta bili pred stoletjem še eno.
V programu so sodelovali učenci OŠ Gornja Radgona in OŠ Bad Radkersburg.
V programu so sodelovali učenci OŠ Gornja Radgona in OŠ Bad Radkersburg.

Ob 40-letnici so na podlagi medsebojnega sporazuma med državama most temeljito sanirali; ob obnovi je bilo vozišče zoženo na dva vozna pasova, urejeni so bili kotički za posedanje in kolesarska pot. Novi most je dobil posebno ograjo s plastičnimi ploščami.

Zdaj, ob 50-letnici, so priredili slovesnost, ki sta se je poleg več sto sosedov in gostov z obeh bregov Mure udeležila tudi Hermann Schützenhöfer, deželni glavar avstrijske Štajerske, in Miro Cerar, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije, množico pa sta pozdravila tudi župana prijateljskih mest: Gornje Radgone Stanislav Rojko in Radgone (Bad Radkersburga) Heinrich Schmidlechner.

Slovesnost je potekala v skupni želji po še boljšem sodelovanju, kar sta poudarila slavnostna govornika, Cerar in Schützenhöfer, ki sta dobro sodelovanje med Slovenijo, Avstrijo in deželo Štajersko potrdila na neformalnem srečanju pred slovesnostjo.
Slovesnosti se je udeležilo več sto sosedov in prijateljev z obeh strani Mure.
Slovesnosti se je udeležilo več sto sosedov in prijateljev z obeh strani Mure.

Srečanje je bilo eden prvih dogodkov v sklopu sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo, ki se je začel 9. oktobra (trajal bo do konca leta 2020) in je poleg predstavitve kulturnih projektov iz obeh držav namenjen boljšemu spoznavanju in ozaveščanju o dobrih praksah sodelovanja ter spodbujanju novih partnerstev. Sosedski dialog, ki sta ga zastavila minister Cerar in nekdanja avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl, je poleg predstavitve kulturnih projektov iz obeh držav namenjen boljšemu spoznavanju in ozaveščanju o dobrih praksah sodelovanja ter spodbujanju novih partnerstev.

Cerar je poudaril, da Slovenijo in Avstrijo povezujejo skupne vrednote in cilji, poslovne, kulturne, znanstvene in človeške vezi ter da ima Slovenija na gospodarskem področju največ blagovne menjave prav z deželo Štajersko. Leta 2018 se je ta povečala na 1,3 milijarde evrov.


V programu so sodelovali učenci OŠ Gornja Radgona in OŠ Bad Radkersburg ter pihalna orkestra obeh mest. In medtem ko so na začetku zaigrali slovensko in avstrijsko himno, se je prireditev zaključila z evropsko himno, poleg tega so v zrak spustili petdeset belih balonov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije