NAJ PIRHI 2018

Pirhe bomo bogato nagradili

Objavljeno 13. marec 2018 08.34 | Posodobljeno 14. marec 2018 11.09 | Piše: Jaroslav Jankovič
Do velike razstave in razglasitve natečaja Novic Naj pirhi 2018 je še 17 dni.
Z lanskega izbora FOTO: Dejan Javornik
LJUBLJANA – Spoštovani bralci, danes tudi uradno objavljamo razpis tradicionalnega, že 22. natečaja za naj pirhe Slovenskih novic. To pomeni, da lahko že od danes v uredništvo Slovenskih novic na Dunajski 5 v Ljubljani pošiljate ali prinašate svoje okrašene pisanke.

Lanski nabor je presegel vsa pričakovanja, saj vas je na natečaju sodelovalo 41, v uredništvo ste poslali kar 250 okrašenih pirhov.

Od tradicije do sodobnosti
Kategorije 22. natečaja Naj pirhi Slovenskih novic:
1. Kulturna dediščina okraševanja
2. Sodobna ustvarjalnost
3. Sodobna otroška ustvarjalnost

Natisnite si prijavnico.

Etnolog prof. Janez Bogataj se je moral še enkrat načuditi tej neverjetni ustvarjalni energiji, ki jo skrivate v sebi. Zato je imela strokovna ocenjevalna komisija pod njegovim vodstvom zares težko delo.

Že res, da se je letos zima potegnila do srede marca, a zato vremenarji namigujejo, da bo velikonočna nedelja, ki letos pade na 1. april, zares pisana in barvita.

image
Pirh družine Veber FOTO: Marko Feist

Okrašene pirhe bomo v uredništvu zbirali do vključno ponedeljka, 26. marca. Naslednji dan bo strokovna komisija ocenila prispele umetnine, na veliki četrtek 29. marca pa bomo prav vse prispele pisanke razstavili v Jurčkovi dvorani na Gospodarskem razstavišču.

S podelitvijo nagrad najboljšim bomo tudi uradno odprli petdnevno razstavo vseh prispelih pirhov, ki jo bodo obogatili cvetličarji šole Grm Novo mesto.

Pirhe v papir in škatlo

Glede na prispele pirhe v prejšnjih letih smo opazili, da jih pošiljate na različne načine v paketih različne velikosti. Tako vi kot mi bi radi, da vaše pisanke v uredništvo prispejo cele in nedotaknjene, zato nekaj namigov, kako jih zapakirati in poslati.

Škatla naj bo prostorninsko vsaj še enkrat večja, kot so pirhi. Le tako jih lahko dobro zaščitimo s papirjem ali peno. Če nimamo drugega pri roki, je časopisni papir Slovenskih novic zelo uporaben.

Najprej ga zmečkamo in položimo v škatlo, v nekem smislu pripravimo ležišče za pirhe. A tako jih še nismo dobro zavarovali za transport. V časopisni papir zavijemo še vsakega posebej, v dve do tri plasti, in tako ovite položimo v škatlo.

image
Zdenka Stupica je takole prinesla pirhe na uredništvo. FOTO: Marko Feist

Lahko uporabimo tudi kak drug material, denimo polivinilasto folijo z zračnimi mehurčki, lesna vlakna za ovijanje steklovine, tudi seno in slamo. Pomembno je, da pirhi potujejo na mehkem, da se kljub tresljajem in morebitnemu padcu paketa pri transportu ne poškodujejo.

Poleg tradicionalnih tehnik okraševanja, denimo barvanja v čebulni kopeli, drsanja, praskanja ter izdelovanja vzorcev z nanosom voska ali lepljenjem raznolikih oblik listov rastlin, je novodobnih tehnik prav toliko, kolikor je umetnikov.

Z lanskega natečaja so se nam posebno vtisnile v spomin pisanke v kategoriji kulturne dediščine drugonagrajene Jakobine Pahor Pugelj iz Metlike, ki je jajca obarvala v rjavo, kot da bi dejansko porjavela. Nanje je potem izrisala geometrijske like.

image
Oh, kako je velik! FOTO: DEJAN JAVORNIK

V sodobni kategoriji pa je Franc Kerč iz Domžal svoj pirh najprej obarval rdeče, nato pa ga posul z belimi pikami in zlatimi rinčkami.

Spoštovani bralci, do velike razstave in razglasitve najboljših pirhov 22. natečaja Slovenskih novic za naj pirhe 2018 je še več kot pol meseca, dovolj, da domislite, kako boste okrasili svoje pirhe in jih poslali k nam v uredništvo na Dunajsko 5 v Ljubljano. Tokrat vas čakajo zares bogate nagrade. 

22. natečaj Naj pirhi Slovenskih novic
Letošnji natečaj in zbiranje pirhov bosta potekala od 13. do vključno 26. marca:
Torek, 27. marca, 12.00 – komisijski pregled vseh prispelih izdelkov, določitev zmagovalcev v posameznih kategorijah.

Četrtek, 29. marca, 17.00 – razglasitev najboljših v dvorani Jurček na Gospodarskem razstavišču, uro pozneje pogostitev natečajnikov in obiskovalcev
30. 3.–3. 4. 2018, od 10. do 19. ure – razstava v dvorani Jurček na Gospodarskem razstavišču.

Natisnite si prijavnico.

image
FOTO: S. N.

Natisnite si prijavnico.
V nagradni sklad natečaja Naj pirhi 2018 smo skrili nagrade v skupni vrednosti 710 evrov.
Deli s prijatelji