PASJA VROČINA

Pekel na tleh: hlajenje, a ne z ledeno pijačo

Od srede do petka bodo dnevi toplotno močno obremenjujoči za človeški organizem.
Fotografija: V vročini poskrbimo za ohladitev. FOTO: K. N., Ap
Odpri galerijo
V vročini poskrbimo za ohladitev. FOTO: K. N., Ap

LJUBLJANA – Od srede do petka bo po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, opozarja agenciji za okolje. Temperature se bodo povzpele do 35 stopinj Celzija, a občutek vročine je lahko še hujši.

V teh dneh je zato treba še posebej poskrbeti, da človeški organizem dobi zadostno količino tekočine. Kot poudarjajo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je treba spiti vsaj dva litra vode na dan. »Pijemo vodo sobne temperature, četudi nismo žejni.« Pri tem odsvetujejo uživanje pijač s kofeinom, sladkorjem ali z alkoholom, ker povzročajo odvajanje tekočine iz telesa.
Ena najpomembnejših stvari je tudi umik s sonca. Ob močnem soncu se umaknemo v senco ali hladnejše prostore, ohladimo se lahko tudi s hladno prho.  

Bodite pozorni na znake prizadetosti 

Ob pregretju bolnika umaknemo na hladno. V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo.

Vročina lahko povzroči kožne izpuščaje, vročinske krče, izčrpanost, omedlevico ali celo vročinsko kap. NIJZ priporoča, da v primeru, ko bi bila oseba prizadeta zaradi pregretja, pomagamo tako, da jo umaknemo na hladno, na primer v senco ali hladen prostor. »V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč in obolelega ves čas hladimo,« je nasvet, ki lahko v teh dneh pride prav. 
 

Rdeče opozorilo

Arso je Slovenijo obarval v oranžno, kar pomeni veliko toplotno obremenitev, Svetovna meteorološka organizacija pa je rdeče opozorilo za Evropo izdala za Hrvaško, Poljsko in Švico.


Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije