FESTIVAL

Panonsko morje orhidej

Festival v tropskem vrtu v Dobrovniku pritegnil 7000 obiskovalcev; lahko so se sprehodili med 5000 rožicami.
Fotografija: Prišli so gostje od blizu in daleč.
Odpri galerijo
Prišli so gostje od blizu in daleč.

V tropskem vrtu Ocean Orchids v Dobrovniku, kjer vsako leto vzgojijo nad dva milijona različnih orhidej, je potekal tridnevni Festival orhidej. Osrednji dogodek so pripravili v okviru projekta GardEN, ki sta ga skupaj organizirala TIC Moravske Toplice in Ocean Orchids. Obiskovalci so lahko pokusili tropske dobrote kulinaričnega mojstra in svetovalca Boštjana Lačna ter sodelavcev.

Tropski vrt Ocean Orchids v Dobrovniku
Tropski vrt Ocean Orchids v Dobrovniku

Tako je na dvorišču tropskega vrta zadišalo po jedeh iz tropskih sadežev, ki so zrasli na njem (vanilja, babako, papaja, mango, banane ...). Ponujali so jih seveda na bananinem listu. Obiskovalci so se lahko sprehodili med 5000 orhidejami 50 različnih sort. Ustvarjali so nakit in božične okraske z umetnico izdelave nakita in modnih dodatkov Liljano Lukač, izvedeli vse o negi orhidej ter dobili ideje za praznične dekoracije, kakršne ustvarja nizozemski cvetličar Han Meerhoff. Dogodek so popestrili s kulturnim programom, v katerem so nastopali citrarji iz DOŠ Dobrovnik, folklorna skupina iz DOŠ Prosenjakovci ter Dobrovniški pevci.

Na voljo je bila tropska kulinarika.
Na voljo je bila tropska kulinarika.

Podjetje Ocean Orchids od leta 2005 proizvaja in trži orhideje rodu falenopsis. Je vodilni proizvajalec teh rož v srednji in jugovzhodni Evropi. Za gojenje rastlin uporabljajo geotermalno energijo in tako prispevajo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov v naše okolje. Na štirih hektarjih vzgojijo več kot dva milijona orhidej na leto. Z njimi poleg domačega preskrbujejo trge v bližnji okolici, izvozijo jih več kot 60 odstotkov na leto.

Jesenskemu Festivalu orhidej bo spomladi sledil Festival bezga in pozno poleti Festival ajde, ki bosta prav tako povabila medse nosilce kreativnih in inovativnih idej.


Do konca tega leta bo trasirana Energijska pot GardEN med Slovenijo in Madžarsko z izhodiščno točko ob gramoznici v Lukačevcih. V pravljičnem decembru pa bodo izvedli še šest delavnic, namenjenih raziskovanju energijskih točk, na tej mednarodni energijski poti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije