Panika na slovenski šoli. Šolar virus dobil iz Nemčije?

Mariborski tretješolci z razredničarko vred v karanteni. Okužena še dva iz družine.
Fotografija: Sanja Vuzem pravi, da je bil tretješolec povsem asimptomatičen na koronavirus. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Sanja Vuzem pravi, da je bil tretješolec povsem asimptomatičen na koronavirus. FOTO: Aleš Andlovič

Novica o tem, da so delavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) včeraj že zgodaj zjutraj zakorakali v eno od mariborskih osnovnih šol, se je po mestu ob Dravi razširila s svetlobno hitrostjo. »Ponoči nas je laboratorij obvestil o pozitivnem izvidu na novi koronavirus pri otroku, ki obiskuje mariborsko osnovno šolo. Že zjutraj smo obiskali to osnovno šolo, opravili oceno tveganja in se z ravnateljico ter učiteljico tega razreda opredelili, da predlagamo karanteno za vse sošolce tega otroka. To velja tudi za razredničarko,« je paniko poskušala pomiriti Sanja Vuzem z mariborske izpostave NIJZ.

Drugi normalno k pouku

Izvedeli smo, da so okužbo potrdili pri otroku, ki obiskuje osnovno šolo Ludvika Pliberška v Radvanju v Mariboru. Slednje je potrdila tudi ravnateljica šole Lidija Todorović: »Eden od učencev je pozitiven. Ni zbolel, je pa pozitiven na novi koronavirus. Delavci NIJZ so preverili, kakšne ukrepe smo izvajali, in že pripravljajo navodila za starše. Ker moramo biti skrajno previdni, smo se odločili, da bodo učenci tega razreda in razredničarka naslednjih 14 dni v karanteni. Drugi lahko šolo normalno obiskujejo, tako učenci kot zaposleni, seveda vse ob izvajanju ukrepov kot do zdaj.«



Sanja Vuzem pravi, da je bil tretješolec povsem asimptomatičen na koronavirus. FOTO: Aleš Andlovič
Sanja Vuzem pravi, da je bil tretješolec povsem asimptomatičen na koronavirus. FOTO: Aleš Andlovič
Po naših neuradnih podatkih, ki prihajajo iz dobro obveščenih virov, so okužbo odkrili pri učencu, ki obiskuje tretji razred omenjene osnovne šole. Četudi ni kazal znakov, so se strokovnjaki za testiranje odločili zaradi okužbe v njegovi družini. Izvedeli smo, da naj bi bila poleg otroka na testu za novi koronavirus pozitivna tudi njegov sorojenec in eden od staršev. Že včeraj so v karanteno poslali vseh 17 učencev iz tretjega razreda in njihovo razredničarko, medtem ko lahko vsi drugi učenci nadaljujejo obiskovanje pouka.



Mario Fafangel z NIJZ je pojasnil, da gre verjetno za manjši družinski izbruh, a izvor okužbe še ni znan, saj epidemiološko poizvedovanje še poteka. Da okužba po prvih poizvedovanjih naj ne bi izvirala iz Slovenije, ampak naj bi bila vnesena k nam, je potrdila Sanja Vuzem: »Nismo zasledili, da bi bil izvor okužbe pri nas. Glede na trenutne podatke vse kaže na to, da je bila prinesena od drugod in potem razširjena znotraj družinskega kroga.« Kot so nam razkrili dobro obveščeni viri, bi lahko okužba trojice članov omenjene družine prišla iz Nemčije.

Kot smo izvedeli, naj bi sorojenec okuženega otroka iz tretjega razreda tudi obiskoval osnovno šolo Ludvika Pliberška v Mariboru, a bi se moral, če ne bi odkrili okužbe, v šolske klopi s sošolci vrniti šele danes. Seveda je tudi zanj kot za vse člane družine odrejena 14-dnevna karantena. Karanteno so predlagali tudi za zaposlene v podjetju, kjer je zaposlen eden od okuženih staršev iz družine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije