PREDSEDNIK DRŽAVE

Pahor: Vlada je morda zamudila z ukrepi

Meni tudi, da je še vedno čas za čestitko slovenske vlade ameriškemu predsedniku Jou Bidnu.
Fotografija: Borut Pahor, predsednik republike. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Borut Pahor, predsednik republike. FOTO: Jože Suhadolnik

Predsednik republike Borut Pahor je v pogovoru za TV Slovenija dejal, da je vlada v drugem valu »mogoče zamudila« z ukrepi zajezitev epidemije koronavirusa in tudi, da je še vedno čas za čestitko slovenske vlade novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Jou Bidnu, a se ni želel opredeliti do tega, da premier Janez Janša tega še ni storil.
 
»Vsi želijo, da rečem, da je bila to napaka in se spravim v prepir s predsednikom vlade. Tega nikoli nisem počel, tudi s prejšnjimi predsedniki vlad ne,« je poudaril Pahor. »Prepirov o tem, kdo ima prav in kakšne napake so bile narejene, je zelo veliko, se poglabljajo, razdvojenost v slovenski politiki je skrb vzbujajoča. Mislim, da ni naloga predsednika republike, da je še eden od tistih, ki bo na levo in desno solil pamet o tem, kdo ima prav in kdo ne.« Kot je dodal, pove svoje stališče in tokrat ga je, ko je čestital Bidnu in povedal, da se z njim dobro pozna.

Boljši del gospodarski ukrepi, skrbi ga izobraževanje

Tudi v povezavi z notranjepolitičnimi vprašanji je predsednik večkrat rekel, da se moramo izogibati kazanju s prstom. »Moramo paziti na to, da se izogibamo vsemu, kar povečuje nezaupanje med nami,« je odgovoril na vprašanje, ali je morebiti kaj šlo narobe tudi pri tistih, ki ukrepe sprejemajo. »Če sem po prvem valu rekel, da je vlada reagirala odlično, potem mislim, da imam tudi to moralno pravico, da rečem, da je mogoče sedaj zamudila.«

Ukrepe na področju gospodarstva je Pahor sicer ocenil kot boljši del ukrepanja vlade. Dodal je, da imajo ti ukrepi sicer svoja tveganja, povezana z zadolževanjem, vendar to velja za vse države v tej situaciji, saj da preprosto ni bilo mogoče sprejeti, da bi ljudi pustili v socialnih in drugih težavah. Bolj pa ga skrbijo ukrepi na področju izobraževanja. »Ne samo kot predsednika, tudi kot očeta, kot državljana me ta problematika med vsemi na neki način najbolj skrbi.« Glede ukrepov na tem področju bi po njegovem morali poslušati vse stroke, poleg zdravstvene še vse druge, ki opozarjajo na različne vidike problemov.

Skupaj iz krize

O nasilnih izgredih izpred 10 dni pa je Pahor povedal, da mediji niso krivi zanje, da ni mogoče kriviti nikogar, razen ljudi, ki so uporabili silo, kar je po njegovi oceni nesprejemljivo. Ob tem je opozoril na politično razdvojenost v Sloveniji in tiste, ki imajo več politične in gospodarske moči, pozval, da so v komunikaciji kljub različnim stališčem ljubeznivi, »da dajemo vtis, da smo odgovorni, zreli, modri ljudje, ki se bomo skupaj z vsemi ostalimi potegnili iz te krize«.



Ob koronavirusni krizi je po Pahorjevih besedah bistveno, da vlada sprejema odločitve na podlagi strokovnih ocen, da zaupamo stroki, da si zaupamo in pomagamo ter smo razumevajoči in solidarni. Meni, da se vsi ljudje, vključno z vlado in njeno strokovno skupino, trudijo po najboljših močeh.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije