POGOVORI

Pahor razkril, kaj bo storil, če Janša ne bo dal soglasja

V četrtek bo znano, ali bo Janša sprejel kandidaturo za mandatarja.
Fotografija: Predsednik republike Borut Pahor je v Vili Podrožnik sprejel prvaka NSi Mateja Tonina. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Predsednik republike Borut Pahor je v Vili Podrožnik sprejel prvaka NSi Mateja Tonina. FOTO: Voranc Vogel, Delo

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor bo, če od nobenega od potencialnih mandatarskih kandidatov ne bo dobil soglasja h kandidaturi, počakal do 23. julija, preden bo o tem obvestil DZ. S tem bo omogočil več manevrskega prostora tistim, ki se trudijo za oblikovanje politične večine, je napovedal po pogovoru s predsednikom DZ Matejem Toninom. Pahor in Tonin sta se namreč na današnjem srečanju pogovarjala o nadaljnjih postopkih glede predlaganja kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade. Pahor se bo namreč v četrtek sestal s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki ga namerava kot relativnega zmagovalca predlagati za mandatarski položaj.

Ker pa je Janša že na prvem srečanju povedal, da ne namerava sprejeti kandidature, če se bo oblikovala kakšna druga večina v DZ, se zastavlja vprašanje, ali bo na četrtkovem srečanju dal soglasje h kandidaturi. Kot je po današnjem srečanju s Toninom pojasnil Pahor, sta se dogovorila, kako bo predsednik republike ravnal v primeru, če Janša soglasja ne bo dal. Napovedal je, da bo v takšnem primeru DZ o tem, da nima kandidata za mandatarja, obvestil šele po poteku 30-dnevnega roka, torej 23. julija. Na ta način bi tisti, ki se trudijo za oblikovanje politične večine, dobili več časa, je pojasnil.

Bomo šli na predčasne volitve

Tonin je dodal, da se bo v tem primeru prvi krog glasovanja o mandatarskem kandidatu »sam od sebe iztekel«, ko bi se s tem seznanil DZ. Sledil bi drugi krog glasovanja. Če kandidata tudi v drugem krogu, v katerem lahko mandatarja predlagajo predsednik republike ali poslanske skupine, ne bi bilo, lahko sledi še tretji poskus. Če bi bil tudi ta neuspešen, pa začnejo teči roki za razpis volitev.

Pahor in Tonin sta se pogovarjala tudi o vprašanju, kaj storiti, če bi kandidat za mandatarja dal soglasje h kandidaturi in ga nato umaknil. Pahor meni, da bo pripomogel k ustavno nespornemu ravnanju, če bo kandidata v roku 30 dni predlagal samo enkrat. Če bo kandidat umaknil soglasje, novega ne bo predlagal, je napovedal Pahor, saj želi, da je postopek transparenten in brez postopkovnih zapletov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije