VARUH

Pahor je prejel devet prijav, koga bo izbral?

Posvetoval se bo s poslanskimi skupinami.
Fotografija: Pahor mora DZ predlagati enega kandidata. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Pahor mora DZ predlagati enega kandidata. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Na javni poziv predsednika države Boruta Pahorja za mesto varuha človekovih pravic, ki se je iztekel v ponedeljek, je prispelo devet predlogov kandidatur, so sporočili iz predsednikovega urada.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je Pahorja julija letos pisno obvestila, da se njen mandat izteče 23. februarja 2019. Kandidati, ki so se prijavili na razpis, so Stanko BaluhValerija Korošec, Rajko Marković, Jasna MurgelGorazd PretnarJadranka SovdatPeter SvetinaRok Svetlič in Franci Žohar.

Posvetoval se bo s poslanskimi skupinami

Pahor bo proučil kandidature in opravil posvetovanja z vsemi poslanskimi skupinami državnega zbora (DZ). »Predsednik republike se bo potrudil za oblikovanje čim širše podpore kandidatki oziroma kandidatu, ki ustreza visokim kriterijem za opravljanje te pomembne funkcije,« so zapisali v predsednikovem uradu.

Po posredovanju predloga kandidature za varuha človekovih pravic DZ v izvolitev, je predvidena javna predstavitev predlagane kandidatke oziroma kandidata. DZ odloči o predlogu predsednika republike v 45 dneh od predložitve predloga. Za izvolitev varuha človekovih pravic je potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije