ODSTREL

Padla prva medveda

Lovci so ju odstrelili na območju Šentvida pri Stični in Dobrniča Prizadevajo si za zmanjšanje odstrela srnjadi, saj so te veliko pokončali volkovi
Fotografija: Matjaž Pekolj je uplenil prvega medveda v lovišču LD Dobrnič. FOTO: Ld Dobrnič
Odpri galerijo
Matjaž Pekolj je uplenil prvega medveda v lovišču LD Dobrnič. FOTO: Ld Dobrnič

LJUBLJANA – Začel se je lov na medvede. Pred dnevi so prvega odstrelili na območju LD Šentvid pri Stični, v nedeljo v zgodnjih jutranjih urah pa je na Ojstrem vrhu na območju LD Dobrnič padel drugi od skupaj 200, kolikor jih bomo letos odvzeli iz narave. Lovci jih bodo odstrelili 170, preostalih trideset bodo vzele ceste ali kaj drugega.


Strokovnjaki menijo, da takšno število izločenih živali nikakor ne bo vplivalo na populacijo slovenskih medvedov, ki jih je že čez 1000. Tako smo postali država z zagotovo največjim številom kosmatincev na tako relativno majhnem območju. Kar je seveda svojevrstno bogastvo, toda v zadnjem času je bližnjih srečanj z medvedi vse več, zato se tako strokovnjaki kot lovci in občani bojijo resnejšega incidenta. Pred tedni je medvedka z mladičema na Vrhu nad Želimljami napadla 80-letno Pavlo Saje, jo podrla na tla ter hudo ranila.

Po sedem medvedov skupaj

Na območju LD Dobrnič je prvega medveda odstrelil mladi lovec Matjaž Pekolj, ki je tako po besedah Staneta Gabrijela, tajnika LD Dobrnič in hkrati strokovnega tajnika Zveze lovskih družin Novo mesto, uplenil morda najbolj želeni plen v Sloveniji. »Pravilo v lovski družini veleva, da sme vsak član v času svojega članstva odstreliti le enega medveda. Tako pridejo z leti morda na vrsto vsi lovci.«

LD Dobrnič šteje 52 članov lovcev, ki upravljajo z, za slovenske razmere, srednje velikim, 3900 hektarjev obsežnim loviščem. Gre za bogato lovišče med avtocesto in Kočevsko oziroma do meje z LD Žužemberk, kjer živi praktično vsa slovenska gozdna divjad, poleg nje pa medvedje in volkovi in tudi ris.

Kot je povedal Gabrijel, so se medvedje zares namnožili: »Videvamo in srečujemo jih povsod. Na krmiščih za divje prašiče jih lovci včasih opazijo po pet do sedem skupaj. Bližine medvedov smo sicer vajeni, toda kaj se bo zgodilo, ko bo zmanjkalo hrane? Potem bodo prišli k nam na dvorišče, v hlev,« se sprašuje Gabrijel.


Trenutno je lov na štiri medvede dovoljen na robnem območju upravljanja medveda, to je desno od avtoceste Ljubljana–Bregana, do meje z osrednjim življenjskim prostorom medveda, ki ga upravlja Zavod za gozdove Slovenije (ZGS).
Levo od avtoceste so planirani za odstrel trije medvedje, ki pa jih po razdelitvi in režimu lova, ki ga je za to priložnost izdal ZGS, ni dovoljeno loviti. Odstrel se bo izvršil le na osnovi povzročene škode ali konfliktov od veljavnosti interventnega zakona dalje.
Tajnik dobrniških lovcev se deloma sicer strinja z razmišljanjem strokovnjakov in zavoda za gozdove, češ, da se bodo medvedje širili proti Alpam: »Deloma bo to res, toda medved je oportunist, prilagodljivo bitje, kar pomeni še več polomljenih čebelnjakov, raztrganih bal sena in še več strahu občanov, ki si tudi zdaj ne upajo niti na sprehod v bližnji gozd. Tu je zares veliko število medvedov, ki se tu stalno zadržujejo na območju goste poseljenosti z ljudmi, kar ni čisto v redu. Stroka bi morala prisluhniti ugotovitvam lovcev, ki imajo stalen vpogled v razmere v loviščih, in ne vleči potez iz teorije in domnev v pisarnah.«

Volkovi zdesetkali potepuške pse

V lovsko-upravljavskem območju Novo mesto bodo v okviru interventnega zakona smeli odstreliti štiri medvede. »Gre za majhno kvoto glede na gostoto medvedov na našem območju, a tako so odločili na zavodu za gozdove. Odstrelili bomo dva medveda do 100 kilogramov, enega od 100 do 150 kilogramov in enega težjega od 150 kilogramov. Uplenjeni medved lovca Pekolja je imel 95 kilogramov in je prvi v tej kvoti,« dodaja Gabrijel. 

Bolj kot z majhno medvedjo kvoto za odstrel so dobrniški lovci nezadovoljni z višino odstrela volkov, ki sicer ne predstavlja nevarnosti za ljudi, a je po mnenju Gabrijela in nekaterih drugih lovskih strokovnjakov v gozdovih že zelo močno premešal karte. »Za zdaj še dosegamo načrtovani odstrel, čeprav je treba priznati, da pri srnjadi že zelo težko. Volk nam je močno premešal karte in precej zmanjšal njeno številnost. Na nekaterih območjih sploh ni več srnjadi. Zato si prizadevamo, da bi na zavodu za gozdove zmanjšali načrtovani odstrel divjadi, pa za zdaj ni posluha. Slovenski lovci smo verjetno edini na svetu, ki si prizadevamo za zmanjšani odstrel določenih živalskih vrst.«

Vendarle se je z namnožitvijo volka zgodilo še nekaj, na kar verjetno nihče ni pomislil. »Včasih smo imeli precej težav s potepuškimi psi. Danes jih skoraj ni več. Potepuški psi so za volkove poslastica in očitno so jih zdesetkali,« pojasnjuje tajnik Gabrijel. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije