VPRAŠLJIVO ZA ZDRAVJE

Očitki ministru za javno upravo, ta pa govori o morebitni nevarnosti

Gre za razvpito tehnologijo 5G. 
Fotografija: Omrežje 5G naj bi bilo v prihodnje povsod. FOTO: Fabian Bimmer, Reuters
Odpri galerijo
Omrežje 5G naj bi bilo v prihodnje povsod. FOTO: Fabian Bimmer, Reuters

Vprašanja glede vplivov tehnologije 5G na zdravje so legitimna, zato jim na ministrstvu za javno upravo namenjajo posebno pozornost, je danes poudaril minister Rudi Medved. Ob tem je bil kritičen do vodstva Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), ki po ugotovitvah sveta Akosa tega ne upošteva dovolj.


Nevarna ali ne?

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal Medved, bo vprašanjem glede vplivov tehnologije 5G na zdravje namenjena tudi razprava, ki jo bodo pripravili ta mesec. Na njej pričakujejo široko udeležbo in soočenje vseh mnenj. »Zavedam se, da ne bomo prišli do končnega odgovora, saj ga ni niti na svetovni ravni. Tehnologija 5G v vsakdanji praksi še ni toliko uveljavljena, da bi študije podale rezultate, na podlagi katerih bi lahko z gotovostjo trdili, da je tehnologija 5G popolnoma nenevarna.« Poudaril pa je, da je tehnologija 5G nedvomno tehnologija prihodnosti in nedopustno bi bilo, da bi Slovenija postala osamljen otok brez te tehnologije.

Rudi Medved. FOTO: Jure Eržen, Delo
Rudi Medved. FOTO: Jure Eržen, Delo

Akos dela slabo?

Medved je komentiral tudi umik strategije o delitvi frekvenčnih pasov, ki jo je pripravil Akos, z dnevnega reda vlade. Kot je dejal, je agencija strategijo pripravljala dlje od pričakovanj. »V zadnjem trenutku se na njen račun pojavilo toliko kritik in pripomb, da smo jo umaknili z dnevnega reda in želimo dodaten razmislek,« je pojasnil.
 

Preberite še:

Po osnovnih šolah delili zloženke, polne neresnic in zavajanj 

Do dela Akosa je bil kritičen tudi predsednik njegovega sveta Luka Dekleva. Kot je povedal, so se z vprašanji glede vplivov tehnologije 5G na zdravje seznanili že lani poleti in agenciji predlagali ukrepe. »Vodstvo agencije je ukrepe upoštevalo delno.«


Varovanja zdravja vlada ni izpostavila

Pri agenciji so spomnili, da jim zakon o elektronskih komunikacijah nalaga pripravo najmanj triletne strategije upravljanja radiofrekvenčnega spektra, ki jo predloži v soglasje vladi, po pridobitvi soglasja pa objavi na svojih spletnih straneh. Iz zakona tako po navedbah Akosa jasno izhaja samo to, strategija upravljanja radiofrekvenčnega spektra pa ni nikjer opredeljena niti v smislu morebitnih obveznih sestavin in strukture niti po postopkovni plati. Ob tem v agenciji opozarjajo, da zakon ne nalaga javne obravnave tega dokumenta do pridobitve soglasja vlade.

V nobenem od dokumentov, ki jih je agencija prejela z vladne strani, po njihovih navedbah niso niti omenjeni zdravstveni vidiki uvajanja tehnologije 5G. V Akosu dodajajo, da so v celotnem postopku priprave vseh različic strategije do danes dokument trikrat predložili v javno posvetovanje, kjer prav tako ni nihče v podanih pripombah izpostavil vidika varovanja zdravja.


Ministra pozivali, a se ni odzval

Glede nezadovoljstva ministra za javno upravo trdijo, da z vsebino pritožb niso bili seznanjeni, prav tako pa niso imeli možnosti, da ministru pojasnijo svoja stališča. »Minister Medved se namreč kljub pozivom vodstva agencije od začetka svojega mandata do sedaj ni niti enkrat srečal z direktorico agencije, kar nedvomno hromi medsebojno sodelovanje. Dejstvo pa je, da je agencija zaradi narave svojega dela in pooblastil pogosto deležna številnih pritiskov déležnikov, ki želijo uveljaviti lastne interese,« so zapisali pri Akosu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije