Otroška igrišča ja ali ne? Strokovnjaki odgovarjajo

Občine se same odločajo, ali bodo odprle igrišča in igrala. V vrtcih jih še ne uporabljajo.
Fotografija: Otroška igrišča so spet zaživela. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Otroška igrišča so spet zaživela. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Te dni je na otroških igriščih spet pravi direndaj. Potem ko so zunanja igrala vse od marca samevala, so zdaj v nekaterih občinah že poskrbeli za veselje najmlajših in odstranili varnostne trakove, ki so v času epidemije poskrbeli za nemalo vprašanj razočaranih uporabnikov.

Kot so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz), se za dostop do otroških igral na javnem ali občinskem prostoru odločajo občine same. Tako imajo nekatere občine že odprta igrala na prostem, druge pa ne. Imajo upravitelji teh igral kakšna posebna higienska priporočila? »Z vidika higiene je uporaba otroških igrišč problematična, ker je v stiku z igrali veliko različnih otrok. Igralo bi bilo treba za vsakim otrokom, razen če ni iz istega gospodinjstva, razkužiti,« so odgovorili. A sodeč po gneči ta konec tedna na nekaterih otroških igriščih, se zdi, da tega priporočila ne bo mogoče upoštevati.

Razkužila ob igralih?

V vrtcih igral še ne uporabljajo. FOTO: Mavric Pivk, Delo
V vrtcih igral še ne uporabljajo. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Navodil za odprtje igral zatorej ni, vseeno pa na predlagajo, naj tisti, ki so jih odprli, namestijo plastificirana opozorila, da si je treba pred uporabo in tudi po njej razkužiti roke, in če je mogoče, razmisliti tudi o fiksni namestitvi razkužil.

Konec tedna tega, denimo na igralih v Celju, še ni bilo opaziti, so pa na Mestni občini Celje zagotovili, da so se ob odprtju igral obrnili na Nijz. »Glede na  njihova priporočila bomo ob igrala namestili obvestila o higieni rok,« so zapisali, zagotovili pa tudi, da bo mestno redarstvo, kot tudi policija, nadziralo spoštovanje odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih. Ob odprtju igral prejšnji konec tedna se je namreč na nekaterih igriščih kar trlo otrok in njihovih staršev.

V vrtcih še brez

Še vedno pa samevajo igrala v vrtcih. »V priporočilih Nijz za vrtce in turistično-gostinsko dejavnost so otroška igrala odsvetovana. Pri vrtcih smo naknadno dovolili izjemo, da lahko igralo uporabljajo otroci iz ene vzgojne skupine, nato ga je treba razkužiti in ga lahko uporablja druga vzgojna skupina. To v praksi pomeni, da bi lahko en dan ena vzgojna skupina uporabljala eno igralo (ali več), ga na koncu dne razkužijo in ga lahko naslednji dan uporablja druga vzgojna skupina. To je tako kot z igračami v igralnici (zasledujemo, da ima vzgojna skupina, to je 8 ali 10 otrok, stike le med sabo, ne pa z drugimi otroki),« so v odgovoru zapisali pri Nijz.

Otroški vrisk na igralih. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Otroški vrisk na igralih. FOTO: Tomi Lombar, Delo
A kot pravi ravnateljica vrtca Zarja v Celju Matejka Kobal, to za otroke niti ne predstavlja večje težave. »Stroka je tista, ki da zadnjo besedo. Potrebno je več razkuževanja, zunanja igrala so zaprta, a saj je tu še druga igra. Tako in tako pa pričakujemo, da bomo konec tedna prejeli nove usmeritve, pod novimi normativi bo te prilagoditve težko izvajati,« je povedala in pohvalila otroke, da so dobro sprejeli nekoliko spremenjen režim in bili v večini veseli vrnitve v vrtec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije