NEJEVERA

»Otroka so hospitalizirali, meni pa ne pripada bolniška?!«

Naša bralka je doživela dve neprijetnosti v enem dnevu:
Fotografija: Zakon pravi, da staršem otrok (ne glede na starost), ki so hospitalizirani, pripada le dan bolniške za nego, in to na dan, ko je otrok bil sprejet v bolnišnico. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Zakon pravi, da staršem otrok (ne glede na starost), ki so hospitalizirani, pripada le dan bolniške za nego, in to na dan, ko je otrok bil sprejet v bolnišnico. FOTO: Jure Eržen, Delo

Naša bralka je v enem dnevu doživela dve neprijetnosti – najprej so njeno hčer za krajše obdobje hospitalizirali na pediatrični kliniki, nato pa je izvedela še, da ji za to obdobje ne pripada bolniška za nego otroka. Ker hči še nima dve leti, je bila ves čas z njo v bolnišnici. Kot pravi, si je za to na koncu morala vzeti dopust, ki bi ga seveda najraje izkoristila za primere, ko so otroci zdravi.

Zakon sicer že dlje časa predvideva, da v primeru hospitalizacije za nego otroka skrbi bolnišnično osebje, zato staršem v tem primeru ne pripada bolniška. Ena od medicinskih sester iz ZD Ljubljana nam je neuradno povedala, da starši s to 'nepravico' niso dobro seznanjeni in so vsakokrat presenečeni, ko jim pediater ne odobri bolniške za nego otroka. Takrat vsa jezo in gnev staršev, ki so že tako neprespani in utrujeni zaradi otrokove bolezni, doleti osebje v zdravstvenem domu.

Bolniške še vedno ni, starši si morajo vzeti dopust

Staršem sta sicer zagotovljeni brezplačna nastanitev in prehrana v bolnišnici za spremstvo otroka do vključno petih let in tudi bolniška za nego otroka na dan hospitalizacije otroka. Za dni, ko je otrok hospitaliziran, se tako šteje, da mu nego nudi bolnišnica. Pravica do nadomestila plače v času hospitalizacije staršem pripada le, če je potrebno usposabljanje staršev za poznejšo rehabilitacijo na domu, in sicer za otroka s težjo okvaro oz. poškodbo možganov ali hrbtenjače (do 30 dni) in za otroka s kronično boleznijo ali okvaro (do 14 dni).

Ali bodo poslanci tega sklica staršem vendarle omogočili nego otroka za čas, ko je ta v bolnišnici, bo tako treba še počakati. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa so nam dejali, da bi razširitev pravice do nege zahtevala spremembo veljavne zakonodaje, kar bi povečalo izdatke ZZZS za tri do pet milijonov evrov na letni ravni.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije