Otroci prikrajšani za počitniška letovanja?

Nekaterim teden dni brezplačnega letovanja pomeni največ v šolskem letu. Vse več je otrok, ki živijo pod pragom revščine. 
Fotografija: Letovanja otrok vsako leto narišejo številne nasmehe na obraze. FOTO: Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
Letovanja otrok vsako leto narišejo številne nasmehe na obraze. FOTO: Ljubo Vukelič

Šolske počitnice, ki bodo v letu 2020 bržkone precej drugačne kot običajno, se nezadržno bližajo. Ministrstvo za izobraževanje je že nedavno sporočilo, da kljub šolanju na daljavo vse od sredine marca in pandemije covida-19 pouka ne bodo podaljšali v počitnice.


Ali bodo sprostili ukrepe in dovolili letovanje otrok?

Potovanja v tujino bodo verjetno omejena, če pa bodo dovoljena, bodo mnogi zaradi bojazni pred virusom ostali doma. Poraja pa se vprašanje, ali bodo letos lahko otroci odšli na poletna letovanja, ki vsako leto razveselijo na desettisoče otrok. Za nekatere so kot luč na koncu predora. V nobeni organizaciji ali društvu prijav za t. i. letovanja ali poletne tabore trenutno ne zbirajo, saj ne vedo, ali jih bodo lahko izvedli.

Ljubljanski Zavod za letovanje in rekreacijo otrok, ki razpolaga s številnimi počitniškimi domovi ob morju v Sloveniji in na Hrvaškem (Piran, Savudrija, Umag, Poreč), je pred dnevi na družbenem omrežju zapisal: »Lepo pozdravljeni! Sporočamo vam, da trenutno še nimamo več informacij glede letovanj, upamo, da bodo znane po 15. maju. Bomo redno objavljali na naši spletni strani. V primeru izvedbe vas bomo pravočasno obvestili tudi od kdaj bodo zdravstveni predlogi pri zdravnikih in o odprtju prijav. Držimo pesti!« V njihovih domovih gostujejo kulturna, umetniška, športna društva, otroci pod okriljem humanitarnih organizacij itd. 

Kako bo letos z letovanji otrok, ne vedo niti v Zvezi prijateljev mladine Moste - Polje, ki s programom botrstvo pomaga otrokom iz socialno ogroženih družin. Tanja Petek, sekretarka ZPM Ljubljana Moste - Polje, pravi: »Letos se bomo zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa strogo držali navodil tako Slovenije kot Hrvaške in pristojnih organov, saj sta zdravje in varnost otrok in mladostnikov ter posredno tudi njihovih družin za nas vedno na prvem mestu.«


Rezervni scenarij, če letovanj ne bo

Lani so samo v času poletnih počitnic na morje v počitniški dom v Zambratiji peljali nekaj čez 1.268 otrok, od tega 314 brezplačno in 87 subvencionirano. Pripravljajo pa se tudi na scenarij, če letovanja letos ne bodo dovoljena: »Pripravljamo se tudi na to možnost, saj to pomeni, da bo doma ostalo veliko otrok brez varstva. Vsekakor bomo letos organizirali tudi več počitniških varstev za mlajše otroke v Ljubljani (do 5. razreda OŠ) in se povezali s še kakšnim ponudnikom dejavnosti za otroke, tako da bomo lahko zanimive delavnice za vedoželjne otroke organizirali skupaj.« Dodaja, da bodo otroci prikrajšani, če ne bo letovanj, prav tako pa bo to velik udarec za njihovo organizacijo: »Letovanja so za delovanje naše organizacije izrednega pomena, saj so naša edina pridobitna dejavnost, s katero krijemo tudi del celoletnega humanitarnega dela. Vseeno pa menimo, da sta zdravje in varnost otrok ter spremljevalcev na prvem mestu in tega se bomo tudi držali.«

Otroci se družijo, zabavajo in uživajo v morskih radostih. FOTO: Ljubo Vukelič
Otroci se družijo, zabavajo in uživajo v morskih radostih. FOTO: Ljubo Vukelič

Preko tisoč otrok peljejo na počitnice, letovanja za starejše odpadla

Na Slovenski karitas  poudarjajo, da so ljudje v teh časih še v večji stiski kot sicer in da se število prosilcev za pomoč veča. Zelo si želijo, da bi lahko razveselili tako otroke, družine kot starejše z letovanji v v Portorožu. »Različnih letovanj Slovenske karitas, ki so potekala na morju, se je v lanskem letu udeležilo več kot 600 otrok, družinskih članov in starejših, od tega je kar 400 otrok. Če vključimo še poletne tabore ob Soči, tabore na drugih nemorskih lokacijah in letovanja, ki jih organizirajo župnijske Karitas, pa je vsako leto vključenih več kot tisoč socialno ogroženih ali izključenih otrok.«

Zaradi razmer letovanj za starejše letos v maju ne bo, ostala letovanja načrtujejo, kot da bodo. Če bodo razmere dopuščale, bodo začeli zbirati prijave v drugi polovici maja. Luka Oven iz Slovenske karitas pove, kako lepo je videti te otroke, sicer prikrajšanje za marsikaj, srečne v enem tednu letovanja: »Svojo neprecenljivo vrednost otroci spoznavajo tako na plaži ob kopanju, plavanju kot tudi prek dramske igre, pogovornih delavnic in velike igre dneva, ustvarjalnih delavnic, ob izkušnjah različnih gostov, veselih večerov pa tudi prek pogovora z animatorji – mladimi prostovoljci in voditelji. Vsakemu otroku kot starejši bratje in sestre ponudijo eno uho in eno roko ter se jim resnično posvetijo. To je poseben čar Počitnic Biserov. Da pa mladi prostovoljci to zmorejo,  se vsako leto od februarja na mesečnih srečanjih usposabljajo in oblikujejo program.«


Pomežik soncu omogoča letovanje okoli 12 tisoč otrokom

Pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije je Breda Krašna razložila, da je program Pomežik soncu tisti, ki omogoča otrokom v socialni stiski preživeti brezplačne počitnice, ki so sproščujoče, varne in aktivne. »Otroke predlagajo šolske svetovalne službe, centri za socialno delo, posamezniki in pediatri.« V letu 2019 je prek njih na letovanje odšlo skoraj 12 tisoč otrok: »Organizatorji letovanj so naše članice – društva in zveze, ki so v letu 2019 v poletnem času peljali na letovanje 11.838 otrok, od tega jih je popolnoma brezplačno letovalo 2.894 (28,9 odstotka več kot leto prej), delno brezplačno 4.547 in samoplačniško 4.398 otrok. V letu 2019 smo tako peljali 911 otrok več na letovanje kot v letu 2018 (10.927 otrok).« Želja pa je vedno več kot možnosti, dodaja, saj pod pragom revščine v Sloveniji živi 45 tisoč otrok. Upajo, da bodo razmere dopuščale in da bodo lahko otroke odpeljali na njihovih 15 letovišč, sedem jih je v Sloveniji in osem na Hrvaškem (Baška, Nerezine, Novigrad, Poreč, Špadiči, Savudrija, Umag, Zambratija). »Ostajamo optimistični, da letovanja bodo, ker bodo za mnoge letos še kako nujno potrebna. Če letovanja na Hrvaškem ne bodo mogoča, razmišljamo o premestitvi na lokacije v Sloveniji, kar bi bil pa velik izziv z vidika logistike in oblikovanje novega, prilagojenega programa. Mogoče bi nam lahko priskočili na pomoč slovenski hoteli, ki že zdaj ocenjujejo, da ne bodo zasedeni. Bomo videli. Vse opcije imamo odprte in razmišljamo o vseh možnostih.« Še vedno upajo, da bodo lahko organizirali letovanja, čeravno morda malce drugačna v luči pandemije koronavirusa.

Hokejski kamp Anžeta Kopitarja. FOTO: Marko Feist 
Hokejski kamp Anžeta Kopitarja. FOTO: Marko Feist 

Stanejo okoli 300 evrov

Sicer pa se cene takega letovanja za teden dni gibajo okoli 300 evrov, kar je za mnoge starše velik zalogaj, zato se ga otroci nikoli ne udeležijo. Brezplačne ali subvencionirane počitnice za teden dni so tako za številne slovenske otroke edine, ki jih imajo v letu. 

Sicer pa prek drugih organizacij, športnih in kulturnih društev še mnogo drugih otrok zaključi šolsko leto ob druženju, športu, umetnosti ter zabavi. 




Poletni tabor Uroš Zorman. FOTO: Slavko Kolar, ŠD Uroš Zorman
Poletni tabor Uroš Zorman. FOTO: Slavko Kolar, ŠD Uroš Zorman

Poletni tabor Boštjana Nachbarja. FOTO: Roman Šipić
Poletni tabor Boštjana Nachbarja. FOTO: Roman Šipić

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije