PRESTRAŠENI

Otroci na trampolinu za las ušli smrti

Pri Cerknem je volk klal koze na kmetiji le 20 metrov od hiše. Tudi na Cerkljanskem s peticijo zahtevajo odstrel zveri.
Fotografija: »Otroci so se nekaj minut pred prihodom volka igrali na trampolinu,« pove Milan Nedižavec. FOTO: Boštjan Čemažar
Odpri galerijo
»Otroci so se nekaj minut pred prihodom volka igrali na trampolinu,« pove Milan Nedižavec. FOTO: Boštjan Čemažar

CERKNO – Bilo je v četrtek, nekaj minut pred osmo zvečer. Na kmetiji Angelce in Milana Nedižavca v Gorenjih Novakih 26 je bilo spokojno. Otroci so se igrali na dvorišču, skakali po trampolinu, ko jih je materin glas poklical, da je prišel čas za umivanje in spanje. Za pravljico. A kdo bi si mislil, da se bo v nekaj minutah krvava pravljica o volku in kozi odigrala prav na njihovem dvorišču, še ob belem dnevu.

Boštjan Čemažar, eden od pobudnikov peticije za odstrel volka na Cekljanskem FOTO: Jaroslav Jankovič
Boštjan Čemažar, eden od pobudnikov peticije za odstrel volka na Cekljanskem FOTO: Jaroslav Jankovič


Nedižavčevi kmetujejo na 27 hektarjih. V hlevu redijo govejo živino in nekaj koz, da popasejo strme predele na posestvu. Koze so na hribovskih kmetijah nepogrešljive kosilnice po nedostopnem terenu. Strmi zavihki hribovskih travnikov bi se sicer zarasli.
Milan je stal pred hišo, ko je nenadoma kakšnih 20 ali 30 metrov od vhoda zagledal kosmatinca. Nekaj časa sta se gledala, in Milan kar ni verjel, da gre za volka. Na vratih se je pojavila Angelca in ga na glas opozorila: »Mar ne vidiš, da je volk. Volk je, volk je!«

Čeprav so volkovi v minulih tednih prav v Gorenjih in Dolenjih Novakih poklali in razmesarili stotnijo ovac in koz ter tri tedne starega teleta ter močno obgrizli nekaj krav na pašniku, Milan še vedno ni mogel verjeti, da se gleda iz oči v oči z volkom, ki kar ni hotel z dvorišča. Da, le nekaj minut prej so se tam brezskrbno igrali otroci.
Ko se zver le ni premaknila, ampak je krvoločno pogledovala proti gospodarju, je Milan nekajkrat zakrilil z rokami, a še vedno nič.



Kakšnih 50 metrov od Nedižavčeve domačije stoji kmetija Janka Mavrija, s katerim se dobro razumejo.
Milan ni več vedel, kaj bi storil, tudi ženski glas ni odgnal zveri, zato je na pomoč poklical Mavrija. Ta je pritekel in se tudi sam čudil, da se kosmatinec ne boji prav nikogar. »Pa pravijo, da naj bi se volkovi izogibali ljudi,« nam je povedal bližnji kmet Boštjan Čemažar. Pritekel je Mavri in z Milanom sta odgnala nepridiprava, da je stekel čez travnik v gozd.

Vsi skupaj so nekaj časa stali na dvorišču, nato pa odhiteli pogledat h kozam. In žal na rebri našli zadavljeno kozo. Nedaleč se je opotekala še druga od treh koz na paši in jokavo meketala. Nato se je sesedla in obležala. »Drugo je volk očitno lovil in jo močno oklal, saj ne kaže, da bo kaj iz nje,« pove Čemažar, eden od pobudnikov peticije krajanov za odstrel volkov in ureditev razmer v teh krajih, saj je bilo škode in strahu že preveč.

Pokol za pokolom

Niti najstarejši kmetje ne pomnijo volka v teh krajih. Zadnji primerki so bili morda pred drugo vojno. Potem je tu in tam v cerkljanske gozdove zašel kak samotar, drugače pa je bil do septembra, ko so napadli ovce pri Davči, mir. Aprila pa se je začel krvavi ples.

Obgrizene krave na pašniku FOTO: Boštjan Čemažar
Obgrizene krave na pašniku FOTO: Boštjan Čemažar


Od takrat je po besedah Čemažarja zver poklala že na desetine glav drobnice. Štiriindvajsetega aprila so pri rejcu Matjaž Peternelju v Dolenjih Novakih 1 poklali pet brejih koz pičlih 20 metrov od hiše. Čez natanko mesec je volk na pašniku Franca Čemažarja iz Gorenjih Novakov 38 kakšnih 30 metrov od hiše pokončal tri tedne staro tele in močno obgrizel kravo, ki ga je branila. Po sledeh sta napadla dva volkova. V torek, 4. junija, je volk napadel živino pri Francu Trčku v vasi Leskovica in močno poškodoval dve teleti. V sredo, 5. junija, sta v Robidnici Zorka Šturm in Jani Kokalj opazila volka manj kot 50 metrov od hiše. Naslednji dan je Martina Peternelj, ki se je popoldne vračala iz službe, na cesti opazila volka, ki je oprezal za ovcami na pašniku, kakšnih 40 metrov od ceste. Kar nekaj časa se ji ni umaknil s ceste.

Na Dajnarski gori so 9. junija poklali kar 13 ovac, te so vse krvave ležale po pašniku, kot bi jih kdo razmetal.

Zaklana ovca pri Nedižavčevih FOTO: Boštjan Čemažar
Zaklana ovca pri Nedižavčevih FOTO: Boštjan Čemažar


Podobne zgodbe se prebivalcem Novakov dogajajo skoraj vsak dan. Tudi v noči na minulo nedeljo, ko so Miroslavu Špiku volkovi pokončali petletno žrebico, a v interventnem zakonu o odstrelu 200 medvedov in 11 volkov občina Cerkno oziroma cerkljansko območje sploh nista vključena.

Čemažar nam je potrdil, da so s peticijo zbrali skoraj 3000 podpisov krajanov, naj se zadeva vendarle uredi. Pred štirinajstimi dnevi so oddali vlogo za odstrel pristojnim institucijam. Volkovi koljejo naprej, v Ljubljani na zavodu za naravo in na zavodu za gozdove ter na okoljskem ministrstvu pa imajo očitno časa dovolj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije