MOKER KONEC TEDNA

Opozorilo: fronta prinaša močne nalive, napovedujejo tudi poplave

Nočne padavine se bodo do jutra razširile nad vso državo.
Fotografija: Prihajajo padavine. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Prihajajo padavine. FOTO: Jure Eržen, Delo

Agencija za okolje je izdala opozorilo zaradi padavin, ki bodo zajele državo v noči na petek. Ponoči bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije ob prehodu fronte krajevno močni nalivi. Ob morju bo občasno pihal okrepljen do močan jugo, so zapisali v opozorilu. V izrednem opozorilu napovedujejo razlivanje rek in morja. 

Sicer pa so v napovedi za Slovenijo zapisali, da bo po v četrtek v vzhodnem delu sončno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. Za osrednji del in južno Slovenijo napovedujejo občasno deževje.



Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22 stopinj, na vzhodu do 24. Ponoči bodo državo zajele padavine, ki se bodo okrepile in do jutra razširile nad vso državo. Vmes bodo tudi nevihte s krajevno močnejšimi nalivi. Krajevne padavine napovedujejo tudi za petek, najvišje dnevne temperature pa bodo od 15 do 22 stopinj.

Sobota in nedelja bosta ob morju in na vzhodu sončni, drugod pa bo pretežno oblačno. V hribovitem in zahodnem delu bodo krajevne padavine in plohe, v nedeljo tudi nevihte.

 

Reke bodo narasle


Agencija za okolje še dodaja, da je po podatkih oddelka za hidrološke napovedi Agencije RS za okolje vodnatost večine rek mala, vodnatost Mure, Drave, Soče in Save v zgornjem toku pa srednja. V četrtek bo vodnatost rek ustaljena, zvečer pa se bo začela povečevati. V noči na petek in v petek čez dan se bodo do velikih pretokov povečale reke v Posočju in na Gorenjskem, ob tem bodo mogoča razlivanja.



V opozorilu so zapisali, da ob krajevno močnejših padavinah lahko hitreje narastejo hudourniški vodotoki v zahodnem in osrednjem delu države. V petek bodo narasle tudi reke drugod po državi, le v Prekmurju bo vodnatost ustaljena. V soboto bodo narasle Mura, Drava in Sava v spodnjem toku.

V četrtek in petek ob večerni plimi med 20. in 23. uro se bo morje razlivalo na nižjih delih obale. V četrtek se bo razlivalo v višini okoli 20 cm.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije