ODZIV NA ODPOVED

Opozicija v bran Galetu: Gre za maščevanje državnemu uradniku

Napovedali so spremembo zakona o integriteti in korupciji.
Fotografija: Ivan Gale je v oddaji Tarča spregovoril o domnevnih nepravilnostih pri nabavi nakupne opreme. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Ivan Gale je v oddaji Tarča spregovoril o domnevnih nepravilnostih pri nabavi nakupne opreme. FOTO: Voranc Vogel

Lista Marjana Šarca (LMŠ), Socialni demokrati (SD), Levica, Stranka Alenke Bratušek (SAB) in Jože Damijan, ki se pogovarjajo o tem, da bi poskušali najti dovolj programskih skupnih točk ter predvsem dovolj glasov v državnem zboru, da bi lahko zamenjali vlado Janeza Janše, so se odzvali na današnjo novico, da je Ivan Gale dobil izredno odpoved na zavodu za blagovne rezerve, potem ko je aprila spregovoril o domnevnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme.

Direktor zavoda za blagovne rezerve Tomi Rumpf naj bi Galetu očital sklepanje škodljivih pogodb pri nabavah zaščitne medicinske opreme in neustrezno komunikacijo z mediji. Gale je očitke zanikal in napovedal, da bo v primeru izredne odpovedi to izpodbijal na sodišču, prepričan pa je tudi, da bo pri tem uspešen.
 
Preberite tudi:
Oglasil se je Damijan, ki naj bi vodil novo vlado: Prav nič se nisem ponujal
Analitik: Erjavec si lahko glede Janše premisli, če bo nujno

Odziv opozicijskih strank in Jožeta Damijana objavljamo v celoti:

»Z žalostjo smo danes prejeli novico o izdaji odločbe o prekinitvi delovnega razmerja Ivanu Galetu. Čeprav smo soočeni s poplavo kadrovskih čistk, kršitev zakonov in celo Ustave ter drugih samovoljnih zlorab aktualne oblasti, pa ta primer izstopa ne le s skrajnostjo, ampak tudi s povsem neprikritim namenom maščevanja državnemu uradniku, ki je postavil javni interes pred zasebni interes tistih, ki so zlorabili zaupana pooblastila. Ivanu Galetu izražamo podporo in solidarnost ter svoje prepričanje, da bo resnica prevladala in velika krivica odpravljena.

Z eksemplaričnim maščevanjem Ivanu Galetu pa želi aktualna oblast ustrahovati tudi vse druge, ki so dnevno soočeni s pravno in siceršnjo nevzdržnostjo njihovega početja. Zato napovedujemo novelo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije z določili EU direktiv, katerih namen je jasno in nedvoumno zaščititi pravice in varnost t.i. žvižgačev tako pred zlorabami s strani korporativnih interesov kot pred zlorabami s strani interesov vsakokratne oblasti. Če pravic žvižgačev ne zaščitimo, bo odžvižgalo pravni državi in demokraciji v naši državi.«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije