PTIČJA GRIPA

Okuženo meso končalo v Sloveniji? Iz prodaje ga umikajo

V Slovenijo je prispelo puranje meso iz obrata, kjer so kasneje potrdili aviarno influenco.
Fotografija: Arhivska fotografija.
Odpri galerijo
Arhivska fotografija.

V nekaterih članicah Evropske unije (Poljska Slovaška, Madžarska in Romunija) so potrdili primere visoke patogene aviarne influence podtipa H5N8, javnost obvešča Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). 

Naša vzhodna soseda Madžarska je do zdaj prijavila bolezen na dveh gospodarstvih: na enem s 53.500 purani in enem s 115.548 racami. Pošiljka mesa puranov iz obrata, kjer so kasneje potrdili aviarno infulenco, je prispela tudi v Slovenijo, in sicer:

– 7. januarja 2020, Kvibo d. o. o., 4.800 kg: sveže meso puranji file (prsi) predpakirano v večjih kosih, ki se lahko v mesnicah prodajajo postrežno, LOT: 3210267, 1108267
– 8. januarja 2020, Panvita, d. d., 1.770 kg: sveže meso puranji file (prsi) predpakirano v večjih kosih, ki se lahko v mesnicah prodajajo postrežno, LOT: 0003209267.



»UVHVVR je o spornem mesu obvestila oba nosilca dejavnosti, ki sta že začela postopke umika mesa, in ker je to že v rokah končnega potrošnika, tudi odpoklica. Uradni veterinarji spremljajo postopek umika in odpoklica. Odpoklic mesa se – kot je navedeno zgoraj – izvaja zaradi predpisov o zdravju živali, da se prepreči morebiten prenos bolezni na živali,« so še zapisali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije