OSEBNE IZPOVEDI

Oglasile so se mamice: nasilje v porodnišnicah tudi v Sloveniji?!

Zaradi travm iz porodnišnic je tudi v Sloveniji zaživela pobuda #prekinimotišino. 
Fotografija: Mnoge imajo iz porodnišnice travmatične izkušnje. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Mnoge imajo iz porodnišnice travmatične izkušnje. FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Podobna pobuda kot na Hrvaškem, kjer so porodnice te dni na ministrstvo odnesle 400 travmatičnih zgodb o neprimerni oskrbi v porodnišnicah, je zaživela tudi v Sloveniji. Na družbenih omrežjih se že zbirajo osebne izpovedi pod geslom #prekinimotišino.

»Tudi Slovenija gre v akcijo. Hrvatice so včeraj na ministrstvo nesle 400 zgodb o nasilju v porodnišnicah, saj so nekateri hrvaški porodničarji trdili, da se kaj takega na Hrvaškem zagotovo ne dogaja. Tudi pri nas je podobno. Osebje porodnišnic pravi, da se ženske pritožujejo le čez hrano ali pomanjkanje čaja na hodniku, saj je zdravstvena oskrba v Sloveniji prvovrstna. Pokažimo jim, da nam je vseeno za čaj, ni nam pa vseeno za vse neupravičene posege v naša telesa, za vse neopravljene pojasnilne dolžnosti, za vso bolečino in travme, ki jih nosimo s seboj vsa naša življenja,« so pobudnice zapisale v objavi centra za nosečniško oskrbo Indo Atai.

Trenutki v porodnišnici so najdragocenejši za vsako mamico. FOTO: Tomi Lombar
Trenutki v porodnišnici so najdragocenejši za vsako mamico. FOTO: Tomi Lombar

»Mnoge ženske zaradi tega, kar jim je bilo storjeno, ne želijo imeti več otrok. Ženske, pozivamo vas, da z nami delite vaše zgodbe. Navedite letnico in čim bolj jedrnato opišite vašo zgodbo. Imen osebja in porodnišnic ne omenjamo, ker ne želimo primerjav in tekmovanja, ampak hočemo, da se ve, da se vse to dogaja v Sloveniji v 21. stoletju. Slike zapisanih zgodb, prosim, pošljite na mail prekinimo.tišino@gmail.com :) Hvala vsaki, ki bo delila del svojega življenja za boljšo prihodnost naših hčerk.«

V komentarjih so se sicer hitro oglasile tudi tiste, ki so imele v porodnišnici le lepe izkušnje. Kakšna pa je bila vaša?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije