LETO DNI KASNEJE

Oglasil se je Marjan Šarec: Nismo zmagali

Ocenjevanje svojega dela prepušča analitikom, komentatorjem, državljankam in državljanom.
Fotografija: Marjan Šarec FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Na današnji dan pred letom dni smo se Slovenke in Slovenci na parlamentarnih volitvah izrekli, komu dajemo svoj glas. Volilna udeležba je bila skoraj 53-odstotna, s 25 mandati pa je zmagala stranka SDS. A vlade ji ni uspelo sestaviti, je pa to uspelo drugouvrščeni Listi Marjana Šarca (LMŠ). Povezala se je s strankami SD, SMC, SAB in Desus, podprla pa jih pa tudi Levica.

»Nismo zmagali, vendar smo 13. septembra po treh mesecih napornih pogajanj sestavili manjšinsko vlado. Začelo se je z zelo nizko podporo v merjenjih javnega mnenja, potem se je podpora zvišala in ogromno črnila je bilo prelitega na to temo. Sam ne želim ocenjevati našega dela, saj ocene prepuščam analitikom, komentatorjem, ne nazadnje pa vam, državljankam in državljanov. Nekateri menite, da smo zanič, drugi nas hvalite, tretji pa pravite, da je nekaj stvari dobrih in nekaj slabih. To je tudi pričakovano in običajno, saj živimo v demokraciji,« piše predsednik vlade Marjan Šarec.

Na hitro je Šarec omenil še evropske volitve, za katere pravi, da je bila odločitev o samostojni listi LMŠ pravilna: »Dobili smo dva evropska poslanca in nihče drug si ne more pripisovati zaslug, kar se na skupnih listah rado zgodi. Naj se sliši še tako sebično, a za nas je pomembno, da smo preverili, koliko zaupanja uživamo med ljudmi. Zlasti zaradi vseh možnih špekulacij in ugibanj ter pametovanj. Skupina Alde je imela prej enega poslanca iz Slovenije, zdaj ima dva. Lahko špekuliramo o več poslancih v primeru skupne liste, vendar se odstotki ne seštevajo kar avtomatično. Ne nazadnje so se imeli možnost združiti tudi SMC, SAB in Desus in bi po tej logiki dobili vsaj enega poslanca. A se niso, kar pomeni, da ni tako enostavno.«

Ne glede na vse, pa se premier zaveda, da bo povezovanje strank skupine Alde nujno, če ne želimo razdrobljenosti, in opozarja, da bodo naslednje volitve državnozborske.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije