MANJŠINSKA VLADA

Oglasil se je Janša: Nobene panike, ne bo dolgo trajalo

V radijskem pogovoru je na račun vlade povedal nekaj krepkih.
Fotografija: Janez Janša z ženo Urško na volišču v Šentilju pri Velenju. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša z ženo Urško na volišču v Šentilju pri Velenju. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Cilj SDS je sestaviti stabilno vlado, če to ni mogoče, je bolje, da gremo na volitve, je v pogovoru za Radio Ognjišče ponovil prvak stranke Janez Janša. Po njegovih besedah trenutno teče druga polovica »t. i. kroga obupanih«. 

»Krog in pol 'sredinskih' poskusov je za nami, teče še polovica t. i. kroga obupanih, ko se poskuša dobiti podaljšek oblasti za vsako ceno. Ni rečeno, da to ne bo uspelo, saj so silnice, ki vlečejo v to smer, močne. Zagotovo pa to ne bo dolgo trajalo, tako da nobene panike,« je ocenil predsednik SDS, ki je na nedavnih volitvah zmagala, a so parlamentarne stranke razen SDS in NSi njeno vabilo na koalicijske pogovore zavrnile.

Janša je sicer pogajanja peterice strank pod okriljem Marjana Šarca z Levico v pogovoru, ki so ga posneli med taborom SDS v Bovcu, ocenil kot farso, saj da je popolnoma jasno, da neke stvari ne gredo skupaj, saj je Slovenija v EU in Natu.

Janša: Stabilna vlada šele takrat, ko bo vse drugo propadlo

Prvak SDS je spomnil, da je po pogovoru pri predsedniku države Borutu Pahorju ocenil, da »nima smisla igrati igre zapravljanja časa«, ker je v teku poskus sestavljanja de facto nestabilne, šibke vlade. Spomnil je tudi na svoje besede, da bo mogoče priložnost za stabilno vlado, ki bi delala v dobro Slovenije, nastopila šele takrat, ko oziroma če bodo propadli vsi poskusi, da se vzpostavi šibka vlada, ki bi služila zgolj za kuliso tistim, ki dejansko upravljajo Slovenijo.

Stranski učinek politike izključevanja SDS pa je po njegovih besedah, da imajo zdaj »na svojem gnojišču kup malih petelinčkov, ki kikirikajo vsak v svojo smer in jih zgolj od daleč ni mogoče vedno pravočasno in učinkovito usmerjati«.

Po njegovih besedah je globoka država zainteresirana za točno tak scenarij, kot pride zdaj – oblikovanje vlade, ki da je »dvakrat privezana«: prvič z vplivom, ki ga ima »zaledje, ozadje, kakor koli temu rečemo, skratka tisti, ki niso nastopili na volitvah«, dodatno pa z nujno podporo formalno opozicijske »fanatične Levice«.

NSi kot figov list?

Taka vlada sicer po Janševih ocenah ne bo mogla narediti nič, zato je prišlo tudi do poskusa, »da se NSi uporabi kot figov list«, da se sestavi vlada, ki bi navzven kazala znake uravnoteženosti in reformni potencial. »NSi je ta trik pravočasno spregledala in se pravočasno umaknila, ni pa rečeno, da ne bo prišlo še do kakšnega poskusa v tretjem krogu, če se bo zgodil,« je dejal Janša, saj bo takrat po njegovih besedah možnosti zmanjkovalo in se bo obup povečeval, v to smer pa bo delal tudi individualni strah tistih, ki so bili prvič izvoljeni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije