POKLON

Odstranili madež iz preteklosti

V Mokronogu so obudili spomin na pravnika in skladatelja Stanka Pirnata. Njegov grob so žrtvovali za dostop do mrliške vežice.
Fotografija: Zapeli so tudi otroci iz Osnovne šole Mokronog. FOTOgrafije: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Zapeli so tudi otroci iz Osnovne šole Mokronog. FOTOgrafije: Tanja Jakše Gazvoda

MOKRONOG – Ko so pred tremi desetletji v Mokronogu zgradili mrliško vežico, so za prehod do nje izbrali najbližjo smer, za kar je bilo treba porušiti nekaj pokopališkega zidu in zravnati zadnji dom notarja in skladatelja Stanka Pirnata.
Kvartet Strmole
Kvartet Strmole

Pri tem so sledili sicer legitimni, a skrajno nekulturni birokratski logiki: njegov grob so žrtvovali, ker pač nihče že desetletja ni plačeval grobnine. No, pred leti je to nerodnost in krivico opazil vsestranski mokronoški kulturnik Stane Peček in občinskemu vodstvu predlagal, da se Pirnatu, ki je bil sicer rojen v Štorah pri Celju, nekako oddolžijo za krivico. Zadnja tri leta je namreč živel v Mokronogu, kamor je bil iz Stične premeščen, da je zamenjal prejšnjega notarja Viktorja Rosino.
Podžupan občine Štore Jani Glavač in župan občine Mokronog-Trebelno Anton Maver ob spominski plošči
Podžupan občine Štore Jani Glavač in župan občine Mokronog-Trebelno Anton Maver ob spominski plošči

Kulturno napako, ki se je zgodila predvsem zaradi nevednosti, so zdaj v Mokronogu popravili s postavitvijo spominske plošče, oblikoval jo je mag. Borut Dvornik, slavnostno pa sta jo na stavbi nekdanjega sodišča, v kateri je Pirnat služboval, odkrila Anton Maver, župan občine Mokronog-Trebelno, in Jani Glavač, podžupan občine Štore. Življenje in delo Stanka Pirnata so predstavili Matej Ocvirk, lokalni zgodovinar iz Štor, Veronika Brvar, predsednica Glasbene matice Ljubljana, Marjeta Bregar, kustosinja zgodovinarka Dolenjskega muzeja Novo mesto, ter Stane Peček, pobudnik projekta.
Ana Gregorčič
Ana Gregorčič

Pogovorni večer so obogatili Kvartet Strmole, otroški in mladinski pevski zbor Osnovne šole Mokronog z zborovodkinjo Jelko Gregorčič Pintar ter solistka z mokronoške šole Ana Gregorčič. »Ko sem pred kakimi štirimi leti opazil, da ni več spomenika, sem začel brenkati na razne strune,« je na pogovornem večeru dejal pobudnik obuditve spomina na nadarjenega skladatelja Stane Peček. Kot je še povedal, je bil Pirnat pokopan v grobu tisti čas premožne mokronoške družine Pehani.


»Nad grobom se je iz zidu vzpenjal mogočen nagrobnik v obliki kapelice. Na vgrajeni marmorni plošči je bilo med imeni rodbine Pehani zapisano tudi: notar in skladatelj Stanko Pirnat,« se spominja Peček. Sicer pa nedavni dogodek sovpada s še dvema okroglima jubilejema, 7. junija je minilo 160 let od Pirnatovega rojstva, 28. avgusta pa bo minilo 120 let od njegove smrti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije