KJE UŽIVAJO ZNANI SLOVENCI

Odstavljeni direktor oddaja rajske apartmaje

Objavljeno 20. marec 2019 16.10 | Posodobljeno 20. marec 2019 16.13 | Piše: Irena Divković Milanović

Stanislav Sraka obsojen, potem je odletel kot šef Sinergije. Posel Prekmurca pa ne trpi, na Hrvaškem mu celo cveti.

Na spletni strani booking oddaja Stone house Vrtli.
MURSKA SOBOTA – December je prinesel kadrovsko spremembo v Razvojni agenciji Sinergija, ki je v večinski lasti občin z Goričkega, svoj položaj je izgubil dolgoletni direktor Stanislav Sraka.
image
Kot direktor javne agencije je služil z oddajanjem apartmajev.

Proti njemu je bil na okrajnem sodišču v Murski Soboti zaključen postopek, v katerem je bil kot sostorilec obsojen zaradi preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in zaradi goljufije na škodo Evropske unije. Odstavitev Srake pa še zdaleč ne pomeni, da v življenju ne bo imel česa početi.
 

Oddaja Levando, Olivo in Mandarino


V času direktorovanja je imel na domačem naslovu v Beltincih podjetje za svetovanje Posvet, subjekt je pred nekaj leti ugasnil. Njegove podatke pa smo odkrili tudi v hrvaškem poslovnem registru. V Varaždinu je leta 2007 ustanovil podjetje Vrtli, d. o. o.
image
Pogled na Žman.

To ima v hrvaškem telefonskem imeniku objavljeni dve naročniški številki, vendar imata obe pozivni številki 023, torej za območje Zadra. Ena je vpisana na naslovu Žman 73 a na Dugem otoku, največjem med otoki zadarskega arhipelaga.

Preiskovanje tega naslova pa nas je pripeljalo do razkritja, da je tam apartmajski kompleks, ki ima spletno stran vrtli.com. »Dobrodošli v apartmajih Vrtli! Prva povpraševanja in rezervacije terminov za prihodnje poletje v naših apartmajih Vrtli na Dugem otoku smo že prejeli. Poskrbite, da tudi vi ujamete svoj želeni termin. Zato ne odlašajte – rezervirajte svoj apartma v želenem terminu,« preberemo na strani.
image
Na spletni strani booking oddaja Stone house Vrtli.

»V stoletni kamniti hiši na Dugem otoku, povsem obnovljeni nedavno, vam nudimo tri sodobno opremljene apartmaje različnih velikosti, Lavanda s petimi ležišči, Oliva s štirimi in Mandarina z dvema. Do morja je približno 400 metrov, plaža je le 100 metrov naprej, urejena z naravno senco in tušem, primerna tudi za mlajše otroke. Za zasnovo, oblikovanje in tehnično izvedbo spletne strani je poskrbel Klaro.si web agency. Direktor podjetja DHH.si, ki je lastnik spletne agencije Klaro.si, je Uroš Čižmar, ki je sodeloval v brezplačni podjetniški delavnici Spletna stran, ki prodaja, ki jo je v obdobju Srakovega direktorovanja organizirala VEM točka Razvojne agencije Sinergija.
3
sodobno opremljene apartmaje v stoletni kamniti hiši oddaja Sraka.


Težko je ugotoviti, ali so se za javnimi posli skrivali tudi zasebni posli Srake in Čižmarja, ali celo najti odgovor na vprašanje, s čigavim denarjem je bila plačana izdelava spletne domene Srakovih apartmajev na Dugem otoku.
V Čižmarjevi DHH.si so v odgovoru, ki ga je podpisal Tomaž Koštial, zapisali, da spletna stran vrtli.com »res uporablja sistem za upravljanje z vsebino (CMS) podjetja DHH.si, vendar pa kot spletna agencija nismo sodelovali s Srako, nismo izdelali omenjene strani niti je ne vzdržujemo. Ta CMS-sistem so v preteklosti za izdelavo spletnih strani uporabljale tudi druge spletne agencije in nevladne organizacije.«
 

Sraka: Gre za družinsko naložbo


Sraka je položaj direktorja Sinergije zasedel leta 1998 in bil na njem do letošnjega leta, oddajanje apartmajev na Dugem otoku je začel leta 2009. Družba Vrtli ima poleg hiš in pomožnih objektov (zgrajenih brez potrebnih dovoljenj), sadovnjaka in dostopne poti v lasti tudi zajeten kos obdelovalne zemlje.

Po nekaterih ocenah je Srakova posest na Žmanu vredna na stotine tisoče evrov, toda njegova družba Vrtli je v finančnem poročilu za leto 2017 za čuda objavila podatek, da naj bi bila vrednost nepremičnine skromnih 761.204 kun, kar v evrih znese le nekaj več kot sto tisočakov. Tudi prikazano stanje na računu podjetja je bilo nenavadno nizko: manj kot 10.000 evrov.
Spoštovani, ne razumemo vaših vprašanj. Za kaj gre, kaj vi preiskujete. In kdo sploh ste?


Na elektronski naslov apartmaja Vrtli smo naslovili nekaj kratkih vprašanj. Je apartmajski kompleks Vrtli v Žmanu na Dugem otoku v lasti Vrtli, d. o. o., iz okolice Čakovca? Ali je lastnik tega podjetja in apartmajev nekdanji direktor slovenske razvojne agencije Sinergija?

Odgovor, ki smo ga prejeli, je bil presenetljiv. Ali pa tudi ne. »Spoštovani, ne razumemo vaših vprašanj. Za kaj gre, kaj vi preiskujete. In kdo ste vi?« Podpis v hrvaščini: Apartmani Vrtli.
Nato se nam je s pisno izjavo le oglasil glavni junak te zgodbe in pojasnil, da »kar se tiče mojega zasebnega življenja in delovanja, nimam kaj za skrivati in je vse moje početje zabeleženo v uradnih evidencah in registrih okolja, v katerem živim in delujem. Vse kar sva v življenju pridelala in ustvarila z ženo, je rezultat najine res velike delavnosti, skrbnosti pa tudi varčnosti – in premišljenih dejanj. Vse je plačano iz legitimno zasluženega denarja,« sporoča Sraka.
Sosed rešil Terezo Kesovija
Srakov sosed Silvijo Vodopija na Dugem otoku je do upokojitve živel in delal v Mariboru. Z ženo Bredo sta ustanovila podjetje Argitula, ki tik ob Srakovi posesti oddaja apartmaje Harmonija. Eden od sosedov je tudi na Žmanu rojeni kirurg in urolog Nado Vodopija, ki je na Hrvaškem zaslovel kot zdravnik, ki je znani pevki Terezi Kesovija rešil življenje z operacijo tumorja na ledvicah.


Glede premoženja na Hrvaškem pa nadaljuje: »Gre za obnovljeno več kot dvajset let zapuščeno staro hišo na Dugem otoku. Gre za našo družinsko, medgeneracijsko naložbo, za katero smo se odločili pred več kot desetletjem.« Kupili so jo iz prihrankov, nadaljuje Sraka: »Poleg tega smo se močno (in večkrat) zadolžili pri banki, da smo najeli dolgoročne kredite (tudi s hipoteko na družinsko hišo), da smo izpeljali investicijo. Del kreditov še danes odplačujemo. Za potrebe nakupa nepremičnine na Dugem otoku smo na Hrvaškem registrirali firmo Vrtli. Vse naše in in moje delo na Hrvaškem v zvezi z dotično nepremičnino in firmo Vrtli je ves čas bilo in je transparentno, legalno in legalizirano. Kot direktor RA Sinergija s to našo družinsko investicijo nimam nič drugega kot to, da sem ta čas bil zaposlen v tej agenciji.«
 
Deli s prijatelji