NA VOLILNEM KONGRESU

Odprta pot, do zamenjave Karla Erjavca

Desus bo imel 17. januarja 2020 izredni volilni, programski in statutarni kongres.
Fotografija: Karl Erjavec FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Izvršni odbor in svet Desusa sta sklenila, da bodo 17. januarja prihodnje leto v stranki izvedli izredni volilni, statutarni in programski kongres. Dolgoletni predsednik Karl Erjavec je po sejah organov stranke v izjavi novinarjem povedal, da je o njegovi ponovni kandidaturi še prezgodaj govoriti. Po njegovem mnenju je bila današnja razprava na organih stranke konstruktivna (predvsem glede okrepitve stranke po lanskih državnozborskih in lokalnih volitvah ter letošnjih volitvah v Evropski parlament).

O kongresu se je govorilo že po državnozborskih volitvah, ko je stranka v primerjavi z mandatom pred tem precej izgubila in v DZ dobila pet poslancev. Erjavec je danes spomnil, da je tedaj ponudil svoj odstop, a ga je svet stranke z veliko večino zavrnil, zato po njegovih ocenah ni bilo potrebe, da bi že tedaj imeli izredni kongres. Odločili so se, da se bodo pripravljali na lokalne volitve in volitve v Evropski parlament, po katerih pa ni nobenega razloga, da bi zavlačevali s kongresom. 

Na vprašanje, kdo je zdaj sprožil razpravo o sklicu izrednega kongresa, je Erjavec odgovoril, da so imeli minuli teden sejo vodstva stranke, pa tudi sam je ocenil, da bi bilo dobro, da skličejo kongres, predvsem zato, da pogledajo, ali je treba osvežiti program in statutarna pravila, ki so v Desusu zastarela, ter preverijo, kakšno zaupanje ima med članstvom kot predsednik stranke. »17. januarja je za vse tiste, ki to želijo, odprta pot, da tudi kandidirajo za predsednika Desusa,« je povedal in dodal, da bo odločitev o svoji kandidaturi sporočil pravočasno. 

Očitkov na svoj račun zaradi rezultata stranke na evropskih volitvah ni slišal, je zatrdil Erjavec. Povedal je tudi, da je pomagal na terenu, na kandidatni listi pa ni bil. Nosilec liste Igor Šoltes je bil po njegovih ocenah izredno dober kandidat, dosegli so soliden rezultat, niso pa dosegli cilja, ker so brez evropskega poslanca. Na nekatere namige, da bi ga na mestu predsednika stranke lahko nasledil prav Šoltes, pa je odgovoril, da bo to odločitev članov kongresa in tudi stvar njegove odločitve, ali bo še kandidiral za predsednika. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije