OSKRBA BO DRAŽJA

Odločeno: z novim letom prihajajo občutne podražitve

Minimalna plača se bo dvignila, stroški višjih plač oskrbnega osebja pa se bodo preprosto prevalili na pleča stanovalcev domov, njihovih svojcev in občin.
Fotografija: Za oskrbo starejših bo treba plačati več. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Za oskrbo starejših bo treba plačati več. FOTO: Leon Vidic, Delo

Stanovalce v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih po novem letu čaka nova podražitev cen oskrbe. Podražitve bodo posledica spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače v januarju 2020, zaradi česar se bodo stroški dela v domovih za starejše in posebnih zavodih povečali za 5 do 8 odstotkov, so sporočili iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZS). »Izvajalci institucionalnega varstva bodo zato primorani izvesti novo uskladitev višine oskrbnin s stroški dela. Tokratni dvig stroškov dela bo omejen na zaposlene, ki v domovih zagotavljajo storitve oskrbe, te pa prek oskrbnin plačujejo stanovalci sami, njihovi svojci ali občine.«

Razdeljevenje sladoleda v Domu starejših občanov Tabor, Ljubljana. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Razdeljevenje sladoleda v Domu starejših občanov Tabor, Ljubljana. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Nizke plače delavcev s srednješolsko ali nižjo stopnjo izobrazbe v javnem sektorju v domovih za ostarele, kjer ti opravljajo zahtevno in odgovorno delo, so že dolgo problematične. Tovrstni delavci si raje poiščejo delo v drugih, bolje plačanih ali manj zahtevnih panogah. Jaka Bizjak, sekretar SSZS, pravi: »Tudi tokratni dvig minimalne plače razkriva nepravičnost slovenskega sistema, saj se bodo stroški višjih plač oskrbnega osebja preprosto prevalili na pleča naših stanovalcev, njihovih svojcev in občin. Problematiko bi lahko ublažil težko pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi, a kot lahko vidimo, se javna razgrnitev novega osnutka zakona kljub zatrjevanju, da gre za prednostno nalogo celotne vlade, vztrajno prelaga v prihodnost.«

Cene v domovih za ostarele se redno usklajujejo vsako leto 1. marca. Izvajalec pa lahko uskladi ceno tudi, če se stroški dela spremenijo za več kot 1,5 odstotka od zadnje uskladitve.

Oskrbe v domovih so drage, pokojnine v Sloveniji pa nizke

Kot smo nedavno pisali v prispevku Domovi za starejše tudi čez 1000 evrov, 40 odstotkov pokojnin pa nižjih od 600 evrov, je v Sloveniji postelj v domovih za starejše premalo, oskrba v njih pa glede na slovenske pokojnine zelo visoka. Povprečna pokojnina za oktober 2019 znaša 745,17 evra, medtem ko je najnižja oskrba v 12 naključno izbranih javnih domovih 568 evrov, najvišja pa 1065 evrov. V zasebnih domovih je oskrba praviloma še dražja kot v javnih. V zgoraj omenjenem članku preverite, koliko se k oskrbi doplačajo še posamezni dodatki, denimo pomoč pri umivanju ali britju, in kako si lahko znižate stroške oskrbe.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije