ADERGAS

Od Slakovega dekleta do Kekčeve pesmi

V Adergasu so že osmič prepevale družine. Ohranjajo bogato ljudsko dediščino.
Fotografija: Družina Vreček z Zgornjega Brnika je prepevala že na vseh osmih prireditvah. FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Družina Vreček z Zgornjega Brnika je prepevala že na vseh osmih prireditvah. FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar

V Adergasu s pevskim večerom ohranjajo bogato ljudsko dediščino, obujajo spomine na življenje preteklih rodov, ki je bilo vedno povezano s pesmijo, obenem pa poskrbijo za veselo druženje vaščanov vseh generacij. Korenine ljudskega petja segajo daleč nazaj do naših dedkov in babic, ljudje so si nekoč trdo kmečko življenje lajšali s petjem.
Skupino Skadolski fantje sestavljajo fantje treh vasi. Z njimi prepeva tudi 86-letni Peter Pibernik iz Suhadol pri Komendi.
Skupino Skadolski fantje sestavljajo fantje treh vasi. Z njimi prepeva tudi 86-letni Peter Pibernik iz Suhadol pri Komendi.

Kulturno-umetniško društvo Pod lipo Adergas pod Krvavcem je tokrat že osmič zelo uspešno pripravilo prireditev Družina poje. Pred nabito polno dvorano je nastopilo enajst družin in skupin, skupaj kar 64 pevcev, ki so v Adergas prišli iz cerkljanske, komendske, kamniške in šenčurske občine ter celo iz Ljutomera, prireditev pa sta domiselno povezovala Aljaž Ribnikar in Dominik Puškarič. Z ubranim petjem so navdušili prav vsi nastopajoči, ki so prepevali ponarodele in stare ljudske pesmi, za kar jih je občinstvo nagradilo z dolgim aplavzom.
Mlado vino je blagoslovil velesovski župnik Slavko Kalan.
Mlado vino je blagoslovil velesovski župnik Slavko Kalan.

Prireditev se je začela s Slakovo pesmijo Po dekle, ki jo je na diatonično harmoniko zaigral 19-letni Žan Sirc. Kot prva je nastopila mlada družina Beznec iz Ljutomera, kot druga 13-članska družina Vreček z Zgornjega Brnika, ki se je predstavila s pesmimi Štirje petelini in Nič me ne zmerjat, nato so na vrsto prišle še družine Poljanšek, Osterman, Razboršek in Kern iz Luž. Nastopile so tudi sestre Stanka, Marija in Lučka, sicer pa rodu iz Spodnjih Dupelj, na harmoniki pa jih je spremljal Lučkin mož Janez. Kot so povedale, jih veselijo ročna dela, prepevajo pa še pri skupini Kresnice.
Rozmanovi, oče Tone, mama Angeli, hčerki Sara in Ksenija ter Tonetova sestra Verika (na levi), so navdušili polno dvorano v Adergasu.
Rozmanovi, oče Tone, mama Angeli, hčerki Sara in Ksenija ter Tonetova sestra Verika (na levi), so navdušili polno dvorano v Adergasu.

S petjem so navdušili tudi Skadolski fantje, skupina, ki jo sestavljajo fantje iz treh vasi, med njimi pa je prepeval tudi 86-letni Peter Pibernik. Ubrano so zapele tudi družine Rozman, po domače Slemčeva družina iz Praprotne Police, družina Maček iz Adergasa, v kateri so prepevali oče Jože in mama Angelca, hčerki Monika in Petra ter vnukinja Zala, pa Stanka in Marija oziroma Kremžarjeva dekleta iz Šenčurja in Vranje Peči nad Kamnikom, Brigita in Damijana ter družina Zarnik iz Šenčurja, ki je zapela Kekčevo pesem. Pevci in obiskovalci v dvorani pa so na koncu skupaj zapeli pesem Na oknu deva je slonela.


»Vodilo naše prireditve je skrb, da slovenska ljudska pesem ne bi nikoli izumrla, ker je njena vrednost za slovenski narod neprecenljiva. Ponovno se je izkazalo, da glasba in pesmi združujejo, zato bomo tovrstne prireditve nadaljevali tudi v prihodnje,« je ob koncu večera dejala Angelca Maček, ki je prireditev pripravila. Vse sodelujoče družine so prejele darilo, ročno izdelano leseno posodo s sadjem, ki jo je izdelal Ciril Grilc s Trate.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije