LETALSKI PIKNIK

Od pulznega motorja do praženega krompirja

Letalski Fly-in piknik v Šentvidu pri Stični. Navdušili tudi padalci in modelarji.
Fotografija: Ve se že, kdo pripravlja najboljši pražen krompir v Sloveniji!
Odpri galerijo
Ve se že, kdo pripravlja najboljši pražen krompir v Sloveniji!

Letenje je strast, ki preprosto ne jenja, pravijo piloti športnih in ultralahkih letal ter motornih zmajev, ki so se letos znova zbrali na tradicionalnem Fly-in pikniku v Šentvidu pri Stični, kjer je sobotnemu odličnemu razpoloženju piko na i dodalo tudi čudovito sonce in pričaralo prijetno druženje še v pozno popoldne.
Modelarstvo je prav posebna strast, pravi Srečko Žnidaršič.
Modelarstvo je prav posebna strast, pravi Srečko Žnidaršič.

»Vsako leto dodamo kaj novega,« zadovoljen pove Nejc Markelj, predsednik Letalskega kluba Šentvid pri Stični, ki je tudi letos zaslužen za organizacijo dogodka. »Tako smo nekoč povabili Volkswagnove hroščarje, pa balonarje, letos smo se denimo povezali s skupino Berryshka …«
Pilote, tiste, ki bi to želeli postati, in letalske navdušence z vseh vetrov so tudi letos pritegnila kakovostna predavanja, pristavi Rok Štebe, organizator prireditve: »Odziv je dober, saj so varnost v zračnem prometu, priprave na polet in kontrola zračnega prometa vedno aktualne teme. Odkar smo vpeljali strokovna predavanja, je obiska več.«
Za slovesni začetek so poskrbeli padalci.
Za slovesni začetek so poskrbeli padalci.

Letenje se navadnim smrtnikom na trdnih tleh pogosto zdi nedosegljivo, a kot pojasnjuje Markelj, je to šport za vse: »Resda je malce večji finančni zalogaj, a če imaš ambicijo in si vztrajen, je vse mogoče. Z letošnjim letom smo znova uvedli tudi šolanje.« Med letalci so najrazličnejši navdušenci, ki so v življenju na trdnih tleh v povsem drugih sferah.

»Med nami so najrazličnejši ljudje, od računalničarjev, kmetov, vlakovodij, reševalcev, keramičarjev do podjetnikov. Seveda so tu tudi poklicni piloti, a to je nedvomno šport, namenjen vsem! Vsakdo lahko obišče naš klub in se z uvodnim letom preizkusi v vlogi pilota. Za ljubitelje drugačnega adrenalina pa ponujamo tudi tandemske skoke s padalom, ki so zelo priljubljeni pri turistih,« še spodbuja Štebe.
Prireditelji so se letos povezali s skupino Berryshka, na fotografiji Samo Kenda.
Prireditelji so se letos povezali s skupino Berryshka, na fotografiji Samo Kenda.

Globok poklon na prireditvi gre seveda padalcem iz klubov Prosti pad in Paranoja, ki so dogodek tudi spektakularno odprli, zahvala za uspešno izvedbo pa gre navdušenim modelarjem, ki k letalstvu pritegujejo predvsem najmlajše. »Z modelarstvom se ukvarjam že najmanj štirideset let. Doma imam delavnico in toliko avionov, da se komaj premikam!« z nasmeškom pove Srečko Žnidaršič, prav tako član letalskega kluba, zadolžen za modelarsko sekcijo dogodka. Pa so doma kaj jezni, ker zaseda toliko prostora s svojimi krilci? Seveda, pove, a modelarstvo je prav poseben užitek, ki se mu ni mogoče odpovedati.

»Pa saj novih niti ne izdelujem več, bolj stare popravljam,« še pristavi navdušenec, ki je z modelarsko druščino predstavil najrazličnejše primerke, največ pozornosti pa je pritegovalo radijsko vodeno letalo s pulznim motorjem, kakršno so med drugo svetovno vojno uporabljale nemške rakete V-1. Ropotalo mu pravijo, in sicer zaradi značilnega zvoka, a z zelo kompleksnim motorjem, zaradi česar ga je težko spraviti v zrak: no, obiskovalcev ni razočaralo, saj je nad prizoriščem krožilo (in ropotalo) kar celo minuto.


Malo je takšnih klubov v Sloveniji, ki enkrat na leto zberejo toliko ljudi na kupu, in res je bilo obiskovalcev in ljubiteljev letenja veliko. Ljubitelji letal in letenja so prišli iz vse Slovenije, med njimi ni manjkal niti zagrizeni zmajar Marjan Jerman, drugi Marjan, Praznik ali raje Šipca, pa je znova postregel vrhunski pražen krompir. Kot samostojno jed, kakopak, spet pa je navdušil tudi golaž. Za veliki finale so se piloti povezali v skupinskem preletu Ljubljane, nad prestolnico jih je poletelo enajst. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije