KAJ VSE LAHKO NAJAMEMO

Od bika za rodeo do stand up komika

Dvajsetminutni nastop stand up komika stane od 300 do 500 evrov, dnevni najem zabavnih naprav 500 evrov in več, v najem pa dajejo tudi slike slovenskih umetnikov.
Fotografija: Mehanski rodeo bik
je med zabavnimi napravami najpopularnejši. FOTO: TARGET
Odpri galerijo
Mehanski rodeo bik je med zabavnimi napravami najpopularnejši. FOTO: TARGET

Ko praznuješ rojstni dan, kakšno pomembno obletnico, se pripravljaš na poroko ali pa preprosto želiš prijateljem pripraviti nepozabno zabavo oziroma za sodelavce organizirati team building, si velikokrat v dilemi, ali to izpeljati v lastni režiji doma ali najeti prostor, pripomočke, storitev oziroma ljudi. In prav neverjetno je, kaj in koga vse se da najeti.
Mehanski rodeo bik<br />
je med zabavnimi napravami najpopularnejši. FOTO: TARGET
Mehanski rodeo bik
je med zabavnimi napravami najpopularnejši. FOTO: TARGET

Ob ogledu spletnih strani potencialnih ponudnikov vsega potrebnega za zabavo tako že na spletni strani najel.bi naletiš na izjemno ponudbo običajnih in najbolj nenavadnih stvari. Za krajši ali daljši čas lahko najamemo orodje za dom in vrt, za zabave in prireditve, za šport in prosti čas, slovesne obleke in dodatke, računalniško in elektronsko opremo, razna vozila in plovila, počitniške prikolice ipd.
 

Napihljivo igrišče za nogomet


Med najbolj nenavadnimi ponudniki izstopajo tisti, ki imajo v lasti razno opremo za zabavo. Tako si, denimo, lahko za 250 evrov na dan (ali 350 za konec tedna) izposodiš napihljivo igrišče za nogomet na milnici, a moraš za to imeti seveda dovolj velik prostor, saj večji meri 25 x 9, manjši pa 17 x 7 metrov.
Podaljšana limuzina<br />
za gala poroke, fantovščine, dekliščine ... FOTO: ARHIV MITJE BERNARDA
Podaljšana limuzina
za gala poroke, fantovščine, dekliščine ... FOTO: ARHIV MITJE BERNARDA

Najem bazena s štirimi žogami aqua zorbing stane 500 evrov na dan. Za isto ceno lahko najameš tudi napihljiv podest za ameriške gladiatorske boje. Tu so še razni trampolini (bungy različica stane kar 850 evrov na dan), napihljivi gradovi, gokarti na pedala, za 490 evrov na dan pa vam usposobljen animator pomaga pri rodeu na mehanskem biku. Za enako ceno lahko najameš tudi trap fly muho, ko v posebnem oblačilu skočiš in se poskušaš na lepljivo podlago prilepiti čim višje, ali pa se preskusiš v spretnostnem obvladovanju jadralne deske nad napihljivo ponjavo.

Za 450 evrov pa vam pripeljejo tudi kladivo, s katerim preskusiš moč svojega udarca. Precej cenejši je najem avtosimulatorja (formula 1 twin), ki stane le 50 evrov na dan. Med bolj bizarnimi pa je možnost najema MMA-kletke (da se gostje lahko zravsajo v nadzorovanem okolju).
Ob številnih možnostih najema prostorov za piknike izstopa najem celotnega športnega parka Blatna Brezovica.
Kladivo hammer<br />
za preizkus tekmovalčeve moči udarca. FOTO: TARGET
Kladivo hammer
za preizkus tekmovalčeve moči udarca. FOTO: TARGET

Za 150 evrov na dan so na voljo brunarica s pokritim prostorom, nogometno in košarkarsko igrišče. Je pa poleg koč mogoče najeti tudi veliko gostilno le zase, in sicer za 2000 evrov za ves dan. Denimo gostišče Lipa v Murski Soboti, kjer lahko 80 gostom ponudijo tudi pogostitev.
 

Manj običajni najemi


Med številnimi ponudniki avtov in kombijev z voznikom ali brez so najdražji najemi podaljšanih limuzin za poroke, fantovščine, dekliščine in druge slavnostne dogodke. Običajna ura najema namreč stane 100 evrov, vsaka naslednja 80.

Med manj običajne najeme lahko vsekakor uvrstimo najem stand up komika. Po ceniku Zavoda za kulturo Maribor, za katere nastopa večina slovenskih in nekaj komikov z območja nekdanje Jugoslavije, je za najkrajši nastop, ki traja od 20 do 30 minut, treba odšteti od 300 do 500 evrov, daljši (nad dve uri) pa lahko preseže tudi 2500 evrov.
Rodeo jadralna deska<br />
za preizkušanje posameznikovega ohranjanja ravnotežja FOTO: TARGET
Rodeo jadralna deska
za preizkušanje posameznikovega ohranjanja ravnotežja FOTO: TARGET

Imajo poseben obrazec z naborom komikov, jezikom predstave (slovenski, hrvaški ali angleški), za kakšno vrsto dogodka gre, kje in kdaj naj bi izvedli nastop, kako dolg naj bi bil, koliko bi zanj plačali, koliko ljudi bo navzočih, vsak pa lahko navede tudi posebne želje glede na strukturo gostov po starosti, izobrazbi, spolu ...

Čeprav je v ponudbi 13 komikov, na željo pa angažirajo tudi koga drugega (celo iz tujine), je mogoče mimo tega zavoda najeti še več drugih znanih komikov. Posamezniki se namreč tržijo tudi sami.
 

Izkušnje stand up komika


Tin Vodopivec, eden najbolj znanih stand up komikov pri nas, je dejal, da je vesel vseh vabil, ne glede na vrsto dogodka, z leti pa se je naučil, da se je najpomembneje z organizatorjem prej pogovoriti in presoditi, ali je nastop sploh izvedljiv. Komik najbolj potrebuje pozornost občinstva, ključno je, da ljudje poslušajo v tišini, saj le tako zadeva deluje. Če samo del publike ne posluša in klepeta, s tem moti druge in hitro se začne vse skupaj rušiti.
Simulator<br />
breztežnosti space trainer FOTO: TARGET
Simulator
breztežnosti space trainer FOTO: TARGET

»Spomnim se poroke, kjer so se otroci med mojim nastopom lovili po dvorani, mi tekali med nogami, tako da me nihče ni poslušal, ampak so vsi gledali otroke in opazovali, kaj se bo zgodilo. Ko sem pomignil mami, ali mi lahko pomaga, je samo skomignila z rameni, češ, saj si profesionalec, znajdi se. Za pozornost sem se boril, dokler ni neki oče prijel sina in si ga naložil na ramo – takrat sem zavpil: 'Na žar z njim!' Ljudje so se zasmejali in od takrat je šlo super.«

Vodopivec pravi, da otroci pogosto motijo nastop, saj so premajhni, da bi razumeli, kaj govori, in tudi koncept nastopa jim še ni razumljiv. Ena punčka mu je tako vsakič, ko je že skoraj prišel do smešnega dela, zavpila: »Gospod!« In kar brez prestanka: »Gospod, gospood, gospoood!« Ko jo je pogledal, mu je rekla: »Mi imamo doma zajčka.«


»Tudi preveč alkohola je problem, saj takrat možgani ne funkcionirajo več, kot bi morali. Pri vsebini se trudim vsaj malo prilagoditi lokaciji, publiki, vrsti dogodka, saj je tako boljše za vse. A ne preveč, saj gre za avtorski nastop, zato so me tudi povabili. Preveč improvizirati na zasebnih dogodkih si ne upam, to prihranim za predstave, kamor publika pride gledat stand up. Na zasebnih dogodkih pa sem pogosto pravzaprav vsiljivec – niso prišli zaradi mene, morda sploh niso razpoloženi, da bi te poslušali, a jih moraš vseeno poskusiti nasmejati. To je najtežje.«
 

Najem likovnih del


V prostorih Zveze društev likovnih umetnikov (ZDSLU) na Komenskega 8 v Ljubljani pa si je od marca mogoče izposoditi več kot 300 slik in kipov iz njihovega depoja. Gre za umetniška dela, ki so jim jih zapustili ali prodali naši likovni ustvarjalci, kmalu pa jo bodo obogatili še z deli novejših članov. Kdor si torej ne more privoščiti nakupa umetniškega dela, si bo tako lahko zdaj za krajši ali daljši čas stanovanje, poslovni ali kateri koli drug prostor začasno polepšal s sposojenimi slikami ali kipi.


Možen je mesečni ali letni najem, ki ni prav drag. Za eno sliko ali kip bo cena mesečnega najema znašala glede na velikost in ocenjeno vrednost od pet evrov za manjši grafični list do 50 evrov za največje in najvrednejše slike. Ponudbo bodo predstavili v virtualni galeriji na svoji spletni strani (www.zdslu.si) oziroma na instagramu. ZDSLU bo poskrbel za prevoz umetnin, njihovo postavitev na najprimernejše mesto v hiši ali poslovnem prostoru pa tudi za njihovo zavarovanje. Vsakomur bo dana tudi možnost odkupa, če mu bo slika tako všeč, da bi jo rad obdržal. Kupil jo bo lahko tudi na lizing.


V bližnji prihodnosti bo očitno mogoče najeti tudi pohištvo. Ikea je namreč nedavno sporočila, da pripravlja projekt oddaje pohištva – tako pisarniškega kot tistega za dom. Podrobnosti še niso znane, bistvo pa je, da bodo rabljeno pohištvo po koncu najema obnovili ali prebarvali in dajali v ponovni najem. Najprej bodo novi poslovni model preskusili v podjetjih, če se bo obnesel, pa bodo v najem dajali tudi kuhinjsko pohištvo za posameznike.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije