POPOVIČ VLOŽIL UGOVOR

Očitki iz Kopra: občana zaradi bolezni nista smela voliti?

Matoz: Posle župana opravlja Popovič.
Fotografija: Boris Popović v volilnem štabu. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Boris Popović v volilnem štabu. FOTO: Jože Suhadolnik

KOPER – Franci Matoz je v današnjem pogovoru za Slovenske novice prvič podrobneje in s primeri samo za naše bralke in bralce pojasnil poglavitni del vsebine ugovora na delo volilnih odborov v drugem krogu volitev za župana Mestne občine Koper (MOK), ki ga bo občinska volilna komisija (OVK) obravnavala v četrtek. 

VIDEO in FOTO: Ekskluzivno dogajanje ponoči v Kopru, Matoz pojasnjuje

»Tako sodna praksa in tako ustavno sodišče se je že v drugih primerih izreklo, da kadar je volilni izid tako tesen, kot je tukaj (sedem glasovnic pri skoraj 28.000 in toliko oddanih glasov), ima vsak od kandidatov pravico, da od občinske volilne komisije v ugovoru zahteva, da se glasovnice ponovno preštejejo in pregledajo. Kar pomeni, da se štejejo vse glasovnice, tako tiste, ki so veljavne, kot tudi neveljavne. Pri tem se ugotavlja, ali je prišlo pri štetju glasovnic ali pa pri označitvah veljavnih za neveljavne in obratno do kakšne napake. Kajti neveljavne interpretiramo skozi to, da ugotavljamo voljo volivca, in tukaj gre za oceno volilne komisije. To je prva zahteva, ki jo v ugovoru navajamo,« je povedal Matoz.

Boris Popovič je po neuradnih izidih izgubil volitve za sedem glasov. FOTO: Jože Suhadolnik
Boris Popovič je po neuradnih izidih izgubil volitve za sedem glasov. FOTO: Jože Suhadolnik
Trije sklopi kršitev

Ne glede na to pa so navedli še kršitve, ki se lahko razdelijo v tri sklope. »Prvi so nepravilnosti pri delu volilnih odborov v zvezi z glasovanjem na domu. Tisti, ki se zaradi svoje bolezni ne more udeležiti volitev, je imel namreč pravico, da do 28. 11. pošlje OVK izpolnjeno vlogo za glasovanje na domu, volilni odbor, kamor spada ta volivec, pa mu mora omogočiti glasovanje na domu. V Kopru so bili taki primeri štirje. Tem ni bilo omogočeno, da glasujejo na domu, kljub temu da so po naših podatkih pravočasno oddali zahtevo za glasovanje na domu. Bralkam in bralcem Slovenskih novic lahko pojasnim, da je šlo v enem primeru tako daleč, da so predstavniki odbora sicer prišli na dom, vendar pa, ker volivca zaradi bolezni nista bila sposobna obkrožiti glasovnice, sta zahtevala, da to v njunem imenu stori njuna hči. Odbor tega ni dovolil, kar je seveda po naši oceni nepravilno. Odbor bi moral obkrožiti sam in to zapisati v zapisnik. Bistvo je, da lahko volivec izrazi voljo, lahko je tudi hrom,« je o primerih glasovanja na domu dejal Matoz, odvetnik županskega kandidata Borisa Popoviča.

Ni še konec: to bo storil Boris Popovič 

O nepravilnostih v zvezi s samimi glasovnicami Matoz v ugovoru navaja: »Na nekatera volišča je bilo dostavljenih manj glasovnic, kot je upravičencev v volilnem imeniku, kar pomeni, da so na voliščih dobili premalo glasovnic, sicer ni bilo problematično število, ker jih je glasovalo manj, vendar pa se upravičeno sprašujemo, kje so te glasovnice ostale. Lahko bi jih uporabil kdo drug.«
 
Franci Matoz je vložil ugovor v imenu Borisa Popoviča. FOTO: Moni Černe
Franci Matoz je vložil ugovor v imenu Borisa Popoviča. FOTO: Moni Černe

Tretji sklop pa so kršitve v zvezi s samimi glasovnicami. »Dve glasovnici sta bili, kot je zavedeno tudi v ugovoru, opredeljeni za nepravilni, menimo pa, da sta bili pravilni, na teh pa sta volivca svoj glas namenila kandidatu Popoviču. Imamo tudi primer, ko je volivka želela voliti, pri čemer je imela od 24. 9. stalno prebivališče prijavljeno v Kopru, torej več kot 15 dni pred prvim krogom glasovanja, pa ji odbor tega ni dovolil, ker naj ne bi bila vpisana v volilni imenik. Kar je zopet nepravilnost, saj je izkazala, da ima stalno bivališče prijavljeno v MOK več kot 15 dni pred volitvami in bi morala biti vpisana v imenik.«
VIDEO: Volilna srhljivka, v Kopru odločilo sedem glasov
Za konec Matoz navaja še dva primera volivcev, za katera je bilo v volilnem imeniku označeno, da sta že glasovala na predčasnih volitvah, pa jima je bilo omogočeno še glasovanje na voliščih – dva upravičenca sta torej volila dvakrat. To so glavne kršitve, ki jih očitajo.

Zahtevajo pregled glasovnic – za zdaj

Na četrtkovi obravnavi ugovora bo ob volilni komisiji tudi odvetnik Matoz kot pooblaščenec, ki je vložil ugovor: »Zahtevali bomo, naj ugodijo temu delu ugovora, da ponovno pregledajo glasovnice, če se tukaj izid spremeni, tako ali drugače, potem se bomo odločali naprej, kaj z drugimi kršitvami. Kajti v tej fazi ne razmišljamo o ponovitvi volitev, ampak zgolj o tem, da se ugotovi, ali bo izid ostal tak še po tistem, ko bomo glasovnice pregledali in ugotovili, ali je res prišlo pri štetju ali morebitni razporeditvi glasovnic za nepravilne ali pravilne do napak.«

To je radijec, ki resno ogroža šerifa Popoviča 

V prestolnici Obale imajo danes torej dva županska kandidata, uradnega župana pa ne. »Novi župan ni nastopil mandata, dokler se ne konstituira novi občinski svet, do takrat pa posle župana, vsaj po mojem tolmačenju zakona, opravlja Boris Popovič,« pravi Matoz.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije