PRO PLUS

Obupali so, prevzema Pop TV ne bo

Objavljeno 18. januar 2019 12.51 | Posodobljeno 18. januar 2019 14.04 | Piše: STA, T. V.

V družbi United Group so potrdili, da so prenehali postopek prevzema.

Pro Plus ostaja v rokah CME. FOTO: Leon Vidic, Delo
PRAGA, LJUBLJANA – Sklad CME, lastnik medijske družbe Pro Plus, pod okriljem katere program oddajata televiziji Pop TV in Kanal A, aktivnosti v Sloveniji ne bo prodal družbi United Group, so objavili v skladu s sedežem v Pragi. Največji medijski prevzem v zgodovini samostojne Slovenije se tako ne bo zgodil. 

Kot so zapisali v skladu z ameriškim kapitalom, so prekinili prodajno pogodbo, ki so jo julija 2017 podpisali z United Groupom – ta je v Sloveniji že lastnik telekomunikacijskega operaterja Telemach. V United Groupu so potrdili, da so prenehali postopek prevzema.

AVK zategnil ročno zavoro

CME kot razlog za prekinitev prodajne pogodbe ne navaja dolgotrajnega postopka odločanja agencije za varstvo konkurence (AVK) o priglašeni koncentraciji podjetij Pro Plus in Slovenia Broadband, prek katere je prevzem želel izvesti United Group.

AVK je sicer novembra v povzetku relevantnih dejstev zapisal, da bi prevzem Pro Plusa od Slovenia Broadbanda lahko prinesel horizontalne učinke koncentracije na trgu televizijskega oglaševanja, trgu nakupa pravic za prenos športnih vsebin in na veleprodajnem trgu dobave otroških programov. Zaradi teh močnih pomislekov so poznavalci ocenjevali, da regulator brez korenitih korektivnih ukrepov Slovenia Broadbanda prevzema ne bi odobril.

Lani z dobičkom

V CME so zapisali, da so od podpisa pogodbe o prodaji slovenskih in hrvaških dejavnosti Slovenia Broadbandu odplačali za okoli 370 milijonov dolarjev dolga in tako svoje bruto obveznosti zmanjšali za 30 odstotkov. Istočasno pa so v Sloveniji zabeležili občutno rast prihodkov in dosegli najvišjo raven dobičkonosnosti v desetletju. Dobiček iz poslovanja pred depreciacijo in amortizacijo (OIBDA) je lani dosegel 20,8 milijona dolarjev. 

V skladu so tako po navedbah enega od izvršnih direktorjev Michaela del Nina ocenili, da se bodo tudi brez prodaje v doglednem času približali želeni ravni zadolženosti. To naj bi dosegli le eno četrtletje pozneje kot v primeru prodaje. Del Ninov kolega Christoph Manusch ga je dopolnil, da omenjeni posel nikoli ni bil povezan s tem, da ne bi videli poslovne perspektive v Sloveniji: »Ravno nasprotno, močno verjamemo v vrednost medijskega premoženja in prihodnost dejavnosti v Sloveniji, kar je spektakularna rast v zadnjem letu le potrdila.« Dodal je, da se v CME tako veselijo nadaljnjega sodelovanja z ekipo na Pop TV.
Deli s prijatelji