Korona (ne)smisli: obiske lahko sprejemajo, novih stanovalcev pač ne

V DSO Novo mesto menijo, da obiskovalci lahko pomenijo zelo podobno nevarnost za prenos okužb kot novi stanovalci ali tisti, ki so začasno odšli iz doma.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo

Stroka je dala zeleno luč za obiske v domovih za starejše občane (DSO). Seveda pod posebnimi pogoji, ki jih je nujno treba upoštevati, da ne pride do vnosa starostnikom izredno nevarnega virusa sars-cov-2. Zanimivo pa je, da obiskovalci v domove lahko vstopijo, medtem ko novih stanovalcev še vedno ne smejo sprejeti niti ne že predhodno stanujočih, ki so jih svojci iz strahu pred boleznijo covid-19 vzeli v domačo oskrbo. 

Kako to, smo preverili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), ki ga vodi Janez Cigler Kralj. »Vprašanje o možnostih novih sprejemov smo že naslovili na strokovno skupino ministrstva za zdravje. Ko bo znano več, bomo javnost obvestili,« so nam odgovorili. Pri tem izpostavljajo, da MDDSZ od zaprtja domov naprej vseskozi sledi navodilom zdravstvene stroke, saj gre v primeru širjenja covida-19 primarno za zdravstveni problem. 


Kakšna pa je izkušnja v DSO? Nekaj vprašanj smo zastavili direktorici DSO Novo mesto Mileni Dular.

Milena Dular, direktorica Doma starejših občanov Novo mesto. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Milena Dular, direktorica Doma starejših občanov Novo mesto. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Ali pri vas sprejemate nove stanovalce? Če ne, zakaj ne?

 
Ne sprejemamo zaradi prepovedi ministrstva. Iz tedna v teden pričakujemo nova navodila, smernice za sprejeme, saj to predstavlja tako za čakajoče kot tudi za nas veliko težavo, vendar kljub prizadevanjem in vprašanjem na MDDSZ še nismo prejeli 'zelene' luči. Podali smo tudi že nekaj predlogov, kako bi to problematiko lahko reševali (sprejemi le iz bolnišnic ali pa iz vmesnih 'izolacijskih namestitev', vendar za zdaj še brez rešitve.

Ali pri vas sprejemate vaše stare stanovalce, ki so jih svojci za čas epidemije vzeli domov? Če ne, zakaj ne? Če niste imeli nobenega takega primera, kako bi morali ravnati, če bi do njega prišlo? Bi ga ali jo lahko sprejeli?
 
Stanovalcem, ki so odšli domov, smo v sodelovanju z ambulantno zdravnico razložili, da vrnitev ne bo mogoča, dokler ne bodo dovoljeni novi sprejemi. Imeli smo dva taka primera. Še vedno sta doma, si pa želita še nekaj nujnih stvari iz svojih sob, ki jih bodo prišli iskat. Ko bo do situacije prišlo, upamo, da bodo sprejemi že dovoljeni in ne bomo imeli težav.  

Ali omogočate obiske? Če jih, od kdaj?
 
Obiske omogočamo od 30. 4., vendar prilagojeno razmeram. Vodstvu vsakega zavoda posebej je MDDSZ namreč naložil, da upoštevamo osnovno pravilo, da se obiski omogočijo ob upoštevanju strogih higienskih ukrepov ter z ekstremno previdnostjo. Cilj MDDSZ je najti ravnovesje med varovanjem življenja in zdravja stanovalcev ter pravico do socialnih stikov, ki so za zdravje človeka tudi zelo pomembni.  

Pri nas smo se odločili, da že pred tem navodilom, ki ga je dal MDDSZ, poiščemo ustrezno rešitev, s katero ne bomo ogrožali zdravja stanovalcev in naših zaposlenih, bi pa omogočili neposredno srečanje, vendar prek stekla. Sproti se prilagajamo potrebam stanovalcev in svojcev ter iščemo rešitve tudi za ostale, nepokretne stanovalce, vendar ob zelo visoki stopnji previdnosti.

Kako komentirate ukrep, da so obiski v DSO dovoljeni, medtem ko DSO ne sme sprejeti novih stanovalcev (ali prejšnjih, ki so jih svojci vzeli domov)? Se vam zdi smiseln? Kako bo to vplivalo na poslovanje?

Menimo, da lahko pomenijo obiskovalci zelo podobno nevarnost za prenos okužb kot novi stanovalci ali stanovalci, ki so začasno odšli iz doma.

Kako bosta celotna situacija in predvsem prepoved sprejemov vplivali na naše poslovanje, je ena izmed večjih skrbi, ki jih imamo. Nihče nam namreč še ne zagotavlja pokritja stroškov, ki so v tem času zaradi koronavirusa narasli, pa tudi ne izpada dohodka zaradi prostih kapacitet.  Hkrati pa se krči mreža namestitev in bo še težje ter še daljša vrsta za sprejem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije