SINDIKAT IN DELODAJALCI

Tako bomo hodili v trgovine ob praznikih

Kaj določa nova kolektivna pogodba, ki bo veljala za okoli 87.600 zaposlenih v trgovski panogi?
Fotografija: Plače v trgovini so zelo nizke, največje pa so težave v maloprodaji, kjer je približno 30.000 zaposlenih. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Plače v trgovini so zelo nizke, največje pa so težave v maloprodaji, kjer je približno 30.000 zaposlenih. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Dejavnost trgovine ima novo kolektivno pogodbo, ki bo začela veljati avgusta, veljala pa bo štiri leta. Najnižje osnovne plače se bodo povišale s 1. januarjem 2019, in sicer za tarifni razred od I–V za pet odstotkov in potem julija prihodnje leto še za dva odstotka. Za V. in VII. tarifni razred pa se bodo osnovne plače januarja povišale za 10 odstotkov.

Trgovine ob praznikih zaprte

Zaposlenim v trgovini s 1. septembrom po besedah generalnega sekretarja Sindikata delavcev trgovine Slovenije pri ZSSS Ladija Rožiča tudi ne bo več treba delati na praznike. Če je namreč doslej veljalo, da lahko zaposleni dela 15 nedelj in pet praznikov, so v pogajanjih dosegli, da bodo s septembrom trgovine zaprte na vse praznike, razen izjem, ki jih določa zakon in so točno določene tudi v kolektivni pogodbi (npr. bencinski servisi, lekarne in zaposleni v skladiščih). Bodo pa zaposleni s septembrom po novem lahko delali 20 nedelj na leto in ne več kot dve na mesec, a bo cena dela višja. Delavec bo upravičen do dodatka za delo na nedelje v višini 100 odstotkov od bruto osnovne plače delavca oz. ustrezne urne postavke, a ta dodatek ne more biti manjši od 6,05 evra na uro bruto (doslej 5,40 evra na uro bruto).

Novosti za zaposlene v trgovini

* Tedenski delovni čas, vključno z nadurami ne sme preseči 56 ur tedensko.
* Če delavec v enem letu ne izrabi presežka ur (maksimalno število presežnih ur lahko znaša 2088 ur letno), mu je delodajalec v naslednjem mesecu dolžan izplačati presežek ur v višini ustrezne urne postavke od osnovne plače delavca, povečane za 60 %.
* Delodajalec ne sme naložiti dela ob nedeljah in praznikih delavcu, ki skrbi za otroka do tretjega leta starosti. Takšno delo se lahko delavcu omogoči le na podlagi njegove izrecne pisne pobude, ki jo lahko delavec kadar koli prekliče.
* Delavec ne sme biti razporejen na delovno obveznost več kot dve nedelji na mesec in ne več kot 20 nedelj v letu.
* Delodajalec ne sme razporediti delavca na delo na vseh 15 praznikov, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi.
* Delavec ima v obdobju sedmih zaporednih dni poleg pravice do dnevnega počitka (12 oziroma 11 ur), pravico do počitka v trajanju najmanj 24 neprekinjenih ur. Dan tedenskega počitka se ne sme nadomeščati z odrejeno izrabo letnega dopusta.
* Od 1. 9. 2018 dalje bo dodatek za delo ob nedeljah povišan s 5,40 EUR na 6,05 EUR/ura.
* Z januarjem 2019 se bo moral izplačati regres za letni dopust v višini minimalne plače.

Denarna kazen za trgovce

* Če bo moral delavec delati tri ali več nedelj v mesecu oziroma 21 ali več nedelj v letu ali v primeru razporeditve na delo na praznik, bo upravičen do izplačila v višini 500 %, upoštevajoč osnovno plačo delavca oziroma ustrezne urne postavke.
* Če se delavec dnevno razporeja, se mu mora 24 ur prej povedati, da bo naslednji dan delal drugače, v nasprotnem primeru se mu bo plačilo za te ure povečalo za 100 odstotkov.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije