DRUGA OBRAVNAVA

O zaprtju trgovin ob nedeljah septembra

Vlada novele ni podprla.
Fotografija: Pred odhodom na počitnice so poslanci razpravljali o predlogu, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Pred odhodom na počitnice so poslanci razpravljali o predlogu, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte. FOTO: Uroš Hočevar

Državni zbor je opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o trgovini, po katerem bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Izjeme bodo manjše trgovine na posebnih območjih in manjše trgovine podjetnikov ali pravnih oseb. Tretjo obravnavo predloga bo opravil na naslednji seji septembra.

Po predlogu bodo morale biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, razen prodajaln do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah, letališčih, v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter v bolnišnicah.

Dijaki in študenti bodo lahko delali ob nedeljah

Prav tako bodo lahko odprte tiste tako velike prodajalne samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih bodo v teh dneh delali podjetniki ali zastopniki pravnih oseb oziroma prokuristi sami in – po danes sprejetem dopolnilu SMC – skupaj z njimi tudi dijaki in študentje ter osebe, ki lahko opravljajo začasno ali občasno delo.

Novela udejanja izid referenduma iz leta 2003 in izraža voljo delavcev v trgovini, naj bodo ob nedeljah, čeprav se bodo s tem odrekli dodatku za nedeljsko delo, prosti, so poudarjali predlagatelji, poslanci Levice, in drugi poslanci, ki so zakon podprli. Kot dobro so označili rešitev z izjemami, ki da bodo zagotovile potrebno oskrbo prebivalstvu, ponudbo v turističnih krajih in preživetje malim podjetnikom.

Proti so bili poslanci SMC in SNS, ki so opozarjali na ustavna določila glede svobodne gospodarske pobude, poštene konkurence in enakosti pred zakonom. Navajali so tudi opozorila trgovskih podjetij, da bi lahko prišlo do upada prometa in odpuščanja delavcev.

SMC za odprtje trgovin 10 nedelj v letu

Novele prav tako ni podprla vlada, ki je menila, da je v tem trenutku ključno osredotočanje na zagon gospodarstva in ohranjanje delovnih mest. Razumela je pozive zaposlenih, se je pa spraševala, ali je zakon primerno mesto za reševanje problematike delovnega časa.

V SMC pa niso bili uspešni s predlogi, da bi lahko bile vse trgovine odprte do deset nedelj v letu, trgovine do 200 kvadratnih metrov pa brez omejitev, ter da bi se zakon začel uporabljati 1. januarja 2021.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije