MASKE V VRTCIH

Kustečeva pojasnila, kdo vse lahko otroka pelje v vrtec

Starši bodo oproščeni plačila vrtca za čas, ko otroci vrtca ne bodo obiskovali, obstajale pa bodo tudi izjeme.
Fotografija: Med igranjem glasbe naj se zabavajo, ko utihne, pa vsak pospravi eno igračo. FOTO: Liderina/getty Images
Odpri galerijo
Med igranjem glasbe naj se zabavajo, ko utihne, pa vsak pospravi eno igračo. FOTO: Liderina/getty Images

Četrtkova odločitev, da se s soboto vsaj za teden dni zaprejo tudi vrtci, je spravila v slabo voljo številne starše, ki nimajo zagotovljenega varstva za otroke v času svoje službe. Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport je na spletni strani pojasnilo, da bo v pristojnosti županov, da določijo izjeme od zaprtja vrtcev in organizacijo delovanja vrtcev.  Vrtci bodo zaprti predvidoma en teden.

Za starše, ki morajo v naslednjem tednu delati, delodajalec pa jim dela ne more omogočiti na daljavo, lahko župani sprejmejo sklep, s katerim določijo izjemo od zaprtja vrtcev in organizirajo delovanje vrtca v minimalnem obsegu, namenjeno samo staršem, ki nujno potrebujejo varstvo otrok.

Nujno varstvo otrok bo zagotovljeno, če bo tako določil župan posameznega občine, kjer se vrtec izvaja, je dejala ministrica Simona Kustec. Pri tem je vzgojitelje prosila, naj pri delu uporabljajo zaščitno masko. »Glede na dejstvo, da smo v enem tednu zabeležili 100-odstoten porast okužb med zaposlenimi v vrtcu, naprošamo vzgojiteljice in vzgojitelje pri delu z otroki, tudi v skupinah, da uporabljajo zaščitne maske, saj gre za varnost vseh.«

Starši, ki otroka ne bodo vpisali v vrtec, bodo oproščeni plačila vrtca za dneve, ko bo otrok manjkal.



Na vprašanje, kdaj bi se otroci lahko vrnili v šole in vrtce, je Kustečeva pojasnila, da bo to znano proti koncu naslednjega tedna, ko bodo ponovno ocenili takratno epidemiološko sliko.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je na novinarski konferenci o aktualnem stanju v državi pojasnil, da bo v primerih, ko starši ne bodo mogli zagotoviti varstva otrokom in bodo morali zato ostati doma, veljalo nadomestilo za varstvo – tako kot v prvem valu. Starši bodo dobili za varstvo otroka 80 odstotkov plače, kar se bo krilo iz proračuna. 
Preberite še:
Kaj storiti, če ste bili v stiku z okuženim, epidemiolog pa vas ne pokliče?
Drugi dan zapored več kot 1600 okužb
Dodali so še, da je pri odločanju o izjemah treba upoštevati trenutno epidemiološko stanje v občini in dosedanje epidemiološko stanje v vrtcu, prav tako pa tudi vse predvidene ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom, ki jih je izdal NIJZ.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije